Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Forțele pro-rusești care organizează protestele cer achitarea integrală a facturilor la energie din banii europeni

  • 13 Martie 2023 17:47
0%
00:00:00
00:00:00

Reprezentanții Partidului Șor au blocat astăzi mai multe drumuri din Chișinău și din raioane. Acțiunea are loc după un protest antiguvernamental organizat ieri în centrul Chișinăului, la care organizatorii au amenințat guvernarea că dacă nu va răspunde revendicărilor, „își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a obliga conducerea țării să respecte voința cetățenilorˮ. Ei cer achitarea integrală a facturilor la energie de către stat. Revendicările Partidului Șor sunt populiste și paradoxale, când un partid pro-rus cere achitarea facturilor care de fapt sunt compensate din bani europeni, constată experții.

Mai multe străzi au fost blocate în sectoarele Botanica și Râșcani ale capitalei de simpatizanții Partidului „Șor”. De asemenea, aceștia au încercat să blocheze mai multe trasee naționale din Orhei, Ungheni, Cimișlia, Telenești.

Protestatarii, în frunte cu deputata Marina Tauber, cer achitarea integrală a facturilor la energia electrică, termică și gazele naturale pentru toți cetățenii din R. Moldova.  

Forțele pro-rusești care organizează protestele cer achitarea integrală a facturilor la energie din banii europeni. Este o situație paradoxală, constată analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Expertul amintește că jumătate din suma facturilor la gaz este achitată de stat, cu sprijinul financiar al țărilor europene. Protestele simpatizanților partidului „Șor” prin care cer guvernării achitarea facturile la energie, poartă caracter populist, conchide Ion Tăbârță.

„Paradoxul acestor proteste este că cei care vin sau organizează aceste acțiuni de protest, adică forțele pro-rusești, cer să fie achitate facturile integral din banii europeni, occidentali. Din banii europeni actuala guvernare achită jumătate din facturi. Avem acest mecanism al compensațiilor atribuite de Guvern. Aceste compensații sunt din bani europeni. Partidul „Șor” dacă se preocupă de aceste facturi, lasă să aducă bani din Federația Rusă să le achite cealaltă jumătate. În mod evident nu poate fi așa”, spune Ion Tăbârță.

Autoritățile au calificat protestele organizate de Partidul Șor drept o încercare de destabilizare a situației în R. Moldova.

Amintim că Guvernul acordă în perioada rece a anului compensații la încălzire, curent electric și gaze, în funcție de gradul de vulnerabilitate a fiecărei familii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău