Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Este neclar care va fi dialogul dintre Ucraina și Federația Rusă în formatul 5+2, în cadrul căruia cele două țări au statut de mediatori

  • 26 Octombrie 2022 16:32
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele Volodimir Zelensky a propus ca formatul Platformei Crimeea să fie un început pentru alte platforme umanitare și diplomatice care să contribuie la eliberarea altor teritorii ocupate de ruși, inclusiv Transnistria, Osetia și Abhazia. Această inițiativă poate crea condiții de dialog pentru rezolvarea politică a diferendului transnistrean, consideră analistul politic Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău.

El a atras atenția, în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău că în prezent formatul 5+2 de negocieri în această problemă este nefuncțional:

„Această inițiativă are dreptul la viață și este una care ulterior poate crea condiții de începere a unui dialog care ar putea să ducă la întoarcerea regiunii transnistrene sub controlul constituțional al Republicii Moldova. Este deocamdată o inițiativă. Vedem cum ea ar urma să fie instituționalizată, în ce format, cu atât mai mult că noi nu avem o claritate în ceea ce privește statutul 5+2. Acest format nu ne trasa nouă niciun fel de perspective  a modului în care conflictul transnistrean poate fi soluționat politic, și anume care să fie statutul regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova. Este neclar care va fi dialogul, comunicarea dintre Ucraina și Federația Rusă în acest format 5+2, în cadrul căruia cele două țări au statut de mediatori”, a spus Ion Tăbârță.

Amintim că ieri, în cadrul primului summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea” care se desfășoară în Croația, președintele Parlamentului Igor Grosu a cerut retragerea trupelor și munițiilor ruse de pe teritoriul Rep. Moldova.

El a atenționat în cadrul discursului său că prezența armatei ruse în regiunea transnistreană este o încălcare fundamentală a neutralității și independenței R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău