Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Problema nu este în decizia de ieri a Curții Constituționale, ci în autoritățile care nu au reușit să condamne anumite persoane din cadrul Partidului Șor (Audio)
-
27 Martie 17:13
Decizia Curții Constituționale care a declarat ieri neconstituțională interdicția de a candida la alegeri, aplicată unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale, trebuie acceptată, chiar dacă ea convine sau nu partidelor politice. Problema nu este însă în decizia Curții Constituționale, ci a instituțiilor juridice care nu au fost în stare să condamne anumite persoane din cadrul partidului Șor pentru ilegalitățile comise, a subliniat analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău.
„Problema, mai degrabă, nu este în decizia Curții Constituționale și nu cred că trebuie să ne supărăm pe CC sau pe cei care sunt la Guvernare sau mulți dintre susținătorii actualului partid de guvernare. Mai degrabă problema este a instituțiilor de drept, de justiție din Republica Moldova care nu au venit să tragă la răspundere aceste persoane din cadrul partidului Șor care au comis acele ilegalități reeșind din care acest partid a fost scos în afara legii și a fost declarat neconstituțional.
Poate acum decizia Curții Constituționale poate fi una cam usturătoare pentru cei care își doresc un parcurs european și înțeleg că cei de la fostul partid Șor sunt un element al războiului hibrid al Federației Ruse, dus și purtat de Federația Rusă contra Rep. Moldova, însă, avem nevoie de proceduri democratice temeinice care ulterior vor servi la consolidarea democrației moldovenești”, a spus Ion Tăbârță în cadrul emisiunii.
Dispozițiile contestate le interzic să candideze la alegeri persoanelor care, atunci când a fost declarat neconstituțional un partid, erau bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument pentru declararea ilegalității partidului, sau care au fost excluse dintr-un scrutin anterior ca urmare a încălcării legislației electorale; erau culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale și aceste fapte au fost reținute ca argument la declararea neconstituționalității partidului politic. Curtea a constatat că dispozițiile articolului modificat din Codul electoral instituie o măsură disproporționată scopului legitim urmărit, contrar Constituției.
Amintim că mai multor candidați afiliați lui Șor, le-a fost interzis să participe la alegerile locale de anul trecut, după ce partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional pentru că a acționat împotriva suveranității R. Moldova.