CCM a declarat neconstituțională interdicția de a candida la alegeri a persoanelor asociate partidelor politice declarate neconstituționale

  • 27 Martie 08:10
CCM a declarat neconstituțională interdicția de a candida la alegeri a persoanelor asociate partidelor politice declarate neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interdicția de a candida la alegeri, aplicată unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale.

Astfel, Curtea a admis sesizarea depusă de către deputații Marina Tauber și Reghina Apostolova și Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, declarând neconstituțională Legea din 4 octombrie 2023 prin care a fost modificat Codului electoral.

Dispozițiile contestate le interzic să candideze la alegeri persoanelor care, atunci când a fost declarat neconstituțional un partid, erau bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument pentru declararea ilegalității partidului, sau care au fost excluse dintr-un scrutin anterior ca urmare a încălcării legislației electorale; erau culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale și aceste fapte au fost reținute ca argument la declararea neconstituționalității partidului politic.

Curtea a constatat că dispozițiile articolului modificat din Codul electoral instituie o măsură disproporționată scopului legitim urmărit, contrar Constituției. 

Amintim că mai multor candidați afiliați lui Șor, le-a fost interzis să participe la alegerile  locale de anul trecut, după ce partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional pentru că a acționat contra suveranității R. Moldova.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
38,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Thu
34
Fri
29
Sat
26
Sun
24
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău