Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Ar fi bine să avem un consens privind integrarea europeană măcar între partidele politice de dreapta, pro-europene (Audio)

  • 18 Aprilie 15:00
0%
00:00:00
00:00:00

Președinta Maia Sandu a avut ieri o întrevedere cu reprezentanții mai multor partide pro-europene, cu care a discutat despre consolidarea tuturor partidelor pro-europene pentru susținerea și promovarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La întrevedere au participat reprezentanți ai Platformei DA (PDA), Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Partidului Schimbării (PS) și Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), care au format blocul politic „Împreună”. Comentatorul politic Ion Tăbârță a subliniat, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că e nevoie de cel puțin un consens între partidele pro-europene, având în vedere că forțele politice din R. Moldova sunt divizate de criteriul geo-politic, între pro-europene și pro-ruse, cele din urmă anunțând că vor boicota calea europeană a R. Moldova. 

În mod ideal ar fi ca toată clasa politică din Rep. Moldova să susțină parcursul european al țării, subliniază comentatorul politic Ion Tăbârță, aducând exemplul României, în care a existat un consens național privind integrarea euroatlantică a țării:

„La noi, spre regret și spre deosebire de celelalte state, cum ar fi România, care a avut un celebru acord de la Snagov, acest acord însemna că toate partidele politice, indiferent de orientare puteau să aibă dispute în interior pe diferite probleme, însă nu au pus în discuție care trebuie să fie proiectele de țară spre care trebuie să tindă statul și pe care trebuie să le dezvolte. Aici ne referim la integrarea euro-atlantică, în NATO și integrarea în Uniunea Europeană. Acesta era consensul partidelor politice din România, fie că erau de stânga sau dreapta. La noi nu avem o astfel de idilă sau astfel de convergență a partidelor politice în societatea moldovenească”, a declarat Tăbârță.

Politologul Ion Tăbârță a explicat că partidele politice din R. Moldova sunt divizate de criteriul geo-politic, iar acest fapt face imposibil să avem un consens național privind proiectul de țară pe care Rep. Moldova trebuie să-l dezvolte. De aceea, susține expertul, ar fi bine să existe un consens măcar între partidele pro-europene:

Știm bine că avem partide politice de stânga sau partide oligarhice, la fel de stânga, care contestă, în general, parcursul european al Rep. Moldova. Mai mult, aceste partide încearcă prin toate mijloacele să-l zădărnicească, fiind instrumente geo-politice ale Federației Ruse în războiul hibrid pe care-l duce contra Rep. Moldova. De accea, în condițiile în care nu avem un consens la nivelul tuturor partidelor politice, ar fi bine să avem un consens măcar între partidele politice de dreapta, pro-europene sau chiar și cele din centru, ca acestea trecând peste rănchiuna care există între ele, cel puțin în momentul realizării, susținerii acestui referendum să-și unească eforturile și drept finalitate să avem un referendum cu o prezență la vot cât mai mare din partea cetățenilor. Acest proiect european nu este doar al unui partid sau al unui lider politic, el ar trebui să fie proiectul politc al întregii societăți”, continuă Ion Tăbârță.

Amintim că, marți, Curtea Constituțională a avizat proiectul de lege privind inițierea referendumului de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Scopul proiectului este integrarea în UE, iar acest  scop este compatibil cu legea fundamentală. Potrivit proiectului inițiat de majoritatea parlamentară PAS, referendumul privind integrarea europeană urmează să aibă loc pe 20 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:11 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău