Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Acest referendum privind vectorul european al R.Moldova a ridicat foarte mult mizele alegerilor prezidențiale pentru Federația Rusă

  • 17 Iulie 16:00
0%
00:00:00
00:00:00

Campania electorală care va începe în curând în R. Moldova va fi destul de complicată, susține comentatorul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. El a atenționat că procesul electoral va fi afectat de foarte multe tentative de destabilizare din partea Federației Ruse, deoarece referendumul privind integrarea europeană ridică și mizele alegerilor prezidențiale:

Faptul că avem acest referendum privind vectorul european al Republicii Moldova a ridicat foarte mult mizele alegerilor prezidențiale pentru Federația Rusă. Aceste alegeri prezidențiale, ca și cele locale, trebuiau să fie niște alegeri de etapă pentru alegerile parlamentare. Principala provocare pentru segmentul pro-european al Republicii Moldova ca și continuitate a acelor procese, reforme din ultimii ani, sunt alegerile parlamentare. Anume atunci va fi resetată puterea politică din Republica Moldova, și anume atunci, în funcție de această resetare, vom avea o continuitate cu referință la voința politică a conducerii politice a Republicii Moldova, să continue aceste reforme sau nu. Or, pentru noi este vital să mai avem un ciclu electoral cu un partid sau cu o serie de partide care să continue anumite procese care au început după 2021. (…)

Un referendum eșuat ar alimenta și mai mult narațiunile propagandistice ruse, însă un referendum cu prezență masivă, cu o prezență bună, cu un vot categoric în favoarea parcursului european al Republicii Moldova, ar fi o lovitură puternică dată acestor narative propagandistice care vin dinspre Federația Rusă și care sunt tirajate de actori de influență de aici din Republica Moldova. De aceea, dacă să vorbim despre perspectiva vectorului european de dezvoltare, cred că mizele lui sunt mai mari pentru politehnologii ruși, pentru geostrategii ruși. Ei vor provoca foarte multă confuzie, vor încerca să creeze dezordine, provocări ș.a.m.d. Eu cred că ne așteaptă o campanie electorală destul de complicată.

Comisia Electorală Centrală a aprobat, în cadrul ședinței de ieri, 16 iulie 2024, Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din data de 20 octombrie 2024. În conformitate cu prevederile programului calendaristic, perioada electorală va începe pe 1 august. Perioada de desemnare și colectare a  semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și depunerea documentelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum va demara începând cu 21 august.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău