Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Regimul de la Tiraspol refuză ajutorul Chișinăului și acționează doar în dependență de ceea ce i se dictează de la Moscova” (Audio)
-
13 Ianuarie 15:15
Criza energetică în regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrărilor de gaze de către Federația Rusă, este una fără precedent, de la războiul de pe Nistru din anul 1992, spune, la Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță. Prin această decizie, care lovește cel mai mult în populația din regiune, pe care o controlează politic și ideologic, Moscova își arată scopurile și adevărata față, mai spune expertul, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.
Regimul de la Tiraspol refuză ajutorul Chișinăului și acționează doar în dependență de ceea ce i se dictează de la Moscova, accentuând și amplificând criza energetică și umanitară din regiunea transnistreană, subliniază analistul politic Ion Tăbârță.
„Vedem cinismul Federației Ruse: dorind să-și atingă anumite scopuri geopolitice și electorale în Republica Moldova, lovește în cetățeni loiali, chiar foarte loiali Federației Ruse. Krasnoselski acuză doar Chișinăul, că ar vrea să se înțeleagă cu Gazprom, cu Ucraina. Tiraspolul spune exact ceea ce i se dictează de la Moscova și de aici acest refuz pentru ajutor”, a spus Ion Tăbârță.
Expertul face trimitere la oferta anunțată zilele trecute de către Chișinău de a cumpăra resurse energetice pentru regiunea transnistreană de pe bursa europeană, ofertă refuzată de liderul separatist, care a acuzat autoritățile centrale de pretinse îngrădiri.
„Krasnoselski a refuzat ajutorul sub pretextul că Chișinăul nu oferă Tiraspolului conturi bancare. Pe de altă parte, Tiraspolul nici nu poate să participe ca să procure gaze de pe bursa europeană în condițiile în care și Chișinăul participă prin intermediul bursei din România. Această criză a fost provocată de Federația Rusă care dorește acum să pună presiuni enorme asupra Republicii Moldova pentru a prelua putere în urma alegerilor parlamentare din 2025”, a mai spus analistul.
Amintim că, de la 1 ianuarie, compania rusă Gazprom a sistat total livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană, după ce a finanțat timp de 30 de ani, astfel, regimul separatist. Decizia Moscovei subliniază cinismul regimului Putin, care îi sacrifică pe oamenii din regiune, care dețin inclusiv cetățenia Federației Ruse.