Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Kremlinul pune presiune asupra autorităților de la Chișinău, încercând să provoace o criză energetică în regiunea transnistreană prin sistarea gazelor” (Audio)

  • 28 Noiembrie 15:20
0%
00:00:00
00:00:00

Kremlinul pune din nou presiune asupra autorităților de la Chișinău, încercând să provoace o criză energetică în regiunea transnistreană prin sistarea gazelor, a comentat analistul politic Ion Tăbârță, la Radio Chișinău. El subliniază, însă, că aceasta ar putea fi și o oportunitate de a relansa procesul de reintegrare a statului.

Problema energetică din R.Moldova, în contextul în care malul drept procură aproximativ 80% din necesarul de energie electrică de la centrala de la Ciucurgan produsă pe baza gazului rusesc, reprezintă o pârghie politică a Kremlinului pentru a pune presiune asupra autorităților de la Chișinău, inclusiv cu scopul de a obține cedări de ordin geopolitic, spune Ion Tăbârță.

 „Acum, cei de la Gazprom folosesc această decizie a Ucrainei pentru a pune presiune pe Chișinău. Totodată, ei sunt gata să sacrifice regiunea transnistreană doar pentru a mări aceste presiuni pe Republica Moldova, inclusiv folosind pretextul datoriei. Nu cred că datoria este momentul principal. Momentul datoriei pe care noi nu o recunoaștem, (noi avem un audit internațional, și s-a vorbit că nici pe departe această datorie nu este de peste 700 milioane de dolari cum pretind cei de la Gazprom). Ei vor încerca, inclusiv prin această datorie, să pună presiune asupra Republicii Moldova”, a declarat Ion Tăbârță. 

În acest context, expertul consideră că așa-ziselor autorități de la Tiraspol ar trebui să li se pună condiții politice de către guvernarea constituțională de la Chișinău în cazul în care Rusia va sista livrarea gazelor naturale. Chișinăul ar putea contribui la pevenirea unei crize umanitare în regiune și trebuie să condiționeze acest lucru cu reînceperea procesului de reintegrare a țării.

„Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm lumea acolo să înghețe. Însă, dacă se va ajunge că până la urmă Tiraspolul să depindă în totalitate energetic de R.Moldova, dacă pe acest scenariu va merge Federația Rusă, atunci Chișinăul ar trebui să folosească acest moment pentru a condiționa politic un anumit comportament al celor din regiunea separatistă”, mai subliniază Tăbârță. 

Ministrul Enegiei, Victor Parlicov, a atenționat, după o recentă vizită la Sankt-Pteresbirg, unde s-a întâlnit cu șeful gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, că Moscova ar putea să nu mai livreze gaze naturale în regiunea separatistă transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, când Ucraina va înceta tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:5,14 m/s
Sat
-0
Sun
2
Mon
3
Tue
8
Wed
4
Arhivă Radio Chișinău