Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Autoritățile de la Chișinău trebuiau să prevadă mai multe scenarii pentru aprovizionarea regiunii transnistrene cu gaze naturale” (Audio)
-
12 Decembrie 15:09
În Republica Moldova urmează să fie instituită starea de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. Decizia vine în contextul sistării livrării de gaze naturale către regiunea Transnistreană de către Gazprom. Expertul politic Ion Tăbârță a explicat, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, că instituirea stării de urgență va acorda Guvernului împuterniciri suplimentare pentru a lua decizii rapide și a depăși anumite proceduri în mod urgent, în cazul în care apar situații neprevăzute.
În același timp, el a atras atenția și asupra consecințelor inconsecvenței autorităților moldovenești în gestionarea crizei energetice, despre care se știa de mai mult timp. Astfel, Federația Rusă ia în calcul o sistare a gazelor naturale spre regiunea Transnistreană încercând să dea toată vina pe autoritățile Repepublicii Moldova, a atenționat Ion Tăbârță.
„Această stare de urgență presupune că Guvernul Republicii Moldova primește o serie de împuterniciri suplimentare în a lua unele decizii, depășind anumite proceduri. Spre exemplu, chiar aceeași procedură de procurare a gazelor naturale sau energie electrică. Se așteaptă scenarii imprevizibile în domeniul energetic, cu posibile consecințe în lanț pentru alte sectoare din economia moldovenească. Autoritățile noastre trebuiau să prevadă mai multe scenarii. Un scenariu ar fi fost ca gazele naturale în regiunea transnistreană să ajungă prin conducta Transbalcanică tranzitând teritoriul Turciei. Da, cu anumite costuri suplimentare, dar scenariul pe care l-am avut până acum ar fi continuat. Iar un alt scenariu de care ar trebui să se ghideze autoritățile e că, în general, Federația Rusă să nu mai aducă gaze naturale în regiunea Transnistreană, pentru că, pe malul drept, deja de doi ani gazele naturale nu mai sunt importate din Rusia. Inconsecvențele autorităților moldovenești au dus la scumpirea tarifelor la gaze naturale, pentru că nu am cumpărat gaze naturale când aveam un preț bun. Aceste inconsecvențe au dus la creșterea tarifelor, iar creșterea se pliază de minune acelor scenarii de a pune presiune pe Republica Moldova. E clar că Federația Rusă ia în calcul o sistare a gazelor naturale spre regiunea transnistreană, încercând să dea toată vina pe autoritățile Republicii Moldova, se pregătește informațional deja terenul”, a declarat Ion Tăbârță.