Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Are loc o campanie electorală fără precedent în SUA, odată cu atacul asupra lui Trump și cu retragerea lui Biden din cursă” (Audio)

  • 22 Iulie 15:37
0%
00:00:00
00:00:00

Președintele american Joe Biden a anunțat ieri, 21 iulie, că nu va mai candida împotriva lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie. Aflat în izolare din cauza Covid, Biden și-a exprimat susținerea pentru ca vicepreședinta sa, Kamala Harris, să fie nominalizata Partidului Democrat. Joe Biden se retrage din cursa prezidențială, într-un context electoral nefavorabil pentru el și Partidul Democrat, existând riscul revenirii la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump, comentează într-un editorial analistul Nicolae Negru. O campanie electorală fără precedent are loc în Statele Unite, pe fundalul tentativei de asasinat asupra lui Trump, a spus în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău și comentatorul Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău.

Aflat sub o permanentă presiune a reprezentanților democrați din Congresul american, a donatorilor și simpatizanților care urmăreau alarmați sondajele de opinii și reacțiile americanilor la gafele președintelui lor, decizia de a se retrage din cursa electorală nu i s-a dat ușor lui Joe Biden, scrie analistul Nicolae Negru. El consideră că, pentru admiratorii conștienți sau inconștienți ai lui Stalin și Putin, retragerea lui Biden poate apărea ca un indiciu de vulnerabilitate a sistemului politic american, de neimaginat în cultura politică din Rusia, unde, spune analistul, dacă existau și funcționau mecanismele democratice puse în mișcare în Statele Unite, posibil nu se ajungea la declanșarea celui mai mare și mai distrugător război de pe continentul european din ultimii 80 de ani, cel din Ucraina.

Democrația pare uneori certăreață, dizgrațioasă, neelegantă, urâtă; în schimb, e sănătoasă, în timp ce regimurile dictatoriale arată sobru, solemn, frumos - ca un Mausoleu, dar ascund crime, putreziciune și moarte”, concluzionează Nicolae Negru, în editorialul său.

Tentativa de asasinare a fostului președinte american, republicanul Donald Trump, ar fi putut sta la baza deciziei de retragere din cursa pentru prezidențiale a liderului democraților, actualul președinte Joe Biden, spune, la Radio Chișinău, analistul Ion Tăbârță.

„Nu exclud că această decizie să fi fost influențată foarte puternic de faptul că Trump a fost atacat în urmă cu o săptămână, în Pensylvania. La un moment dat, experții în tehnologii politice ai democraților pur și simplu nu știau cum să gestioneze acest caz. Pe de o parte, trebuiau să îl atace pe Trump, pe de alta, a apărut acest incident nefericit, pentru că au murit și oameni acolo. Donald Trump, doar printr-o întâmplare fericită, a rămas în viață. Este o campanie probabil fără precedent, cu această retragere, cu acest atac”, a menționat Ion Tăbârță. 

Rezultatul deciziei președintelui Joe Biden rămâne deschis, dar este o acțiune care se vedea necesară în condițiile în care Trump devenise candidatul favorit, mai spune Ion Tărbârță.

„La momentul dat, nu cred că avem un rezultat previzibil. Dacă rămânea Biden în cursă, cel mai probabil ar fi pierdut, pentru că era clar că vârsta este un impediment pentru el de a câștiga un nou mandat, iar Trump se transformase într-un candidat favorit. Acum, odată cu înaintarea unei alte candidaturi, cursa iarăși devine imprevizibilă iar rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA rămâne deschis”, potrivit analistului. 

Joe Biden a fost supus unor presiuni tot mai mari de către colegii din partidul său, care și-au exprimat de multe ori în public teama că va pierde alegerile, mai ales după evoluția sa dezastruoasă în cadrul dezbaterii televizate cu Donald Trump, au scris, în articole de analiză, jurnaliștii de la BBC.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:6,17 m/s
Fri
7
Sat
7
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău