Opoziția parlamentară – între demoralizare și pragmatism

  • 07 August 2021 10:30
Opoziția parlamentară – între demoralizare și pragmatism

Opinii împărțite în tabăra comentatorilor politici cu referire la prestația opoziției parlamentare în timpul ședinței plenare la care Guvernul Gavrilița a obținut vot de încredere. În timp ce unii experți au calificat prestația PCRM-PSRM drept una pasivă, menționând că stânga politică se află într-o stare de debusolare, alții spun că opoziția a dat dovadă de maturitate politică, înțelegând care este raportul de forțe în Legislativ, notează IPN.

Potrivit comentatorului politic Anatol Țăranu, ședința de ieri a Parlamentului a scos la iveală o opoziție slabă și nepregătită.

„Când opoziția nu formulează critici, inclusiv la componența nominală a Guvernului, asta înseamnă că opoziția recunoaște că acest Guvern este pe măsura așteptărilor societății și este un Guvern profesionist. Opoziția este demoralizată, Voronin a ieșit și a vorbit lucruri lipsite de sens. Slăbiciunea opoziției trebuie să fie compensată de societatea civilă, de comentatorii politici. Programul de guvernare a sunat frumos, dar eu rămân retincent când este vorba de implementarea acestui program”, a spus Anatol Țăranu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, comentatorul politic Cornel Ciurea a afirmat că opoziția a procedat corect, evitând să critite excesiv noul Guvern, așteptând ca Executivul să comită primele greșeli pentru a veni cu reacții mai dure.

„O explicație pentru pasivitatea opoziției ar fi și perioada estivală în care ne aflăm. Totuși, luptele politice nu vor conteni odată cu învestirea Guvernului, iar din toamnă cred că opoziția va deveni mai combativă. Acum n-are rost să critici Guvernul, pentru că problemele nu sunt acum, problemele mari vor veni în curând și atunci opoziția nu va rata prilejul de a critica acest Guvern”, a spus Cornel Ciurea.

Politologul Dionis Cenușa spune că actuala criză pandemică și cea economică ar fi un bun prilej de conciliere între opoziție și guvernare, astfel încât să existe proiecte care să fie susținute de toți deputații din Parlament.

„Este o opoziție care realizează care este echilibrul de forțe în noul Parlament. Este, mai degrabă, o poziție pragmatică, o opoziție care nu are pârghii pentru a împiedica numirea noului Guvern. Este o posibilitate pentru o opoziție constructivă, pentru că programul de guvernare este unul realist și conține promisiuni pe care le-a făcut și opoziția, inclusiv majorarea pensiei minime. Există multe puncte comune în agenda opoziției și cea a guvernării, de aceea nu are sens acum, la începutul mandatului Guvernului să se vină cu atacuri ”, a spus Dionis Cenușa.

Guvernul Gavrilița a fost susținut cu 61 de voturi ale deputaților fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău