Opoziția liberală poloneză alege o candidată moderată în cursa prezidențială împotriva conservatorilor

  • 14 Decembrie 2019 16:00
Opoziția liberală poloneză alege o candidată moderată în cursa prezidențială împotriva conservatorilor

Principala formațiune poloneză de opoziție, Platforma Civică (PO), de centru-dreapta, a ales-o drept candidată pentru scrutinul prezidențial de anul viitor pe Malgorzata Kidawa-Blonska, fostă președintă a parlamentului de la Varșovia și ale cărei abordări moderate dau liberalilor speranțe că ea va putea atrage voturile alegătorilor indeciși pentru a reuși astfel să-l învingă pe președintele conservator în exercițiu Andrzej Duda, potrivit agențiilor Reuters și DPA, preluat de Agerpres.

Malgorzata Kidawa-Blonska, în vârstă de 62 de ani, a câștigat competiția internă din partid în fața primarului orașului Poznan, Jacek Jaskowiak, care a manifestat opinii politice cu tentă mai progresistă în chestiunile sociale, precum avortul, o temă sensibilă în Polonia, țară catolică și care ține mult la valorile ei tradiționale.

Platforma Civică (PO) a desfășurat această competiție internă după ce fostul prim-ministru și fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk, în prezent președinte al Partidului Popular European (PPE), a decis să nu candideze, acesta fiind un adversar îndârjit al formațiunii conservatoare Lege și Justiție (PiS).

Deși în sondaje Kidawa-Blonska se află mult în urma lui Duda, un sondaj din noiembrie arătând 46,2% pentru actualul președinte conservator și pentru ea numai 23,3%, liberalii polonezi speră că prin discursul ei mai degrabă conciliant va putea atrage și alegătorii indeciși, într-o țară profund antagonizată.

Opoziția speră de asemenea că o victorie la scrutinul prezidențial din primăvară îi va permite să țină în șah guvernul condus de formațiunea PiS, care se află de patru ani într-un conflict permanent cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept, dar care în același timp rămâne foarte populară. În Polonia președintele are drept de veto asupra legislației, iar PiS, deși a câștigat recent din nou alegerile legislative, nu are suficiente mandate în parlament pentru a răsturna acest veto.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău