Opozantul rus Aleksei Navalnîi a depus o nouă plângere împotriva condițiilor sale de detenție

  • 24 Noiembrie 2021 14:31
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a depus o nouă plângere împotriva condițiilor sale de detenție

Aleksei Navalnîi, principalul critic al Kremlinului aflat în prezent în detenție, a depus o nouă plângere împotriva condițiilor sale de detenție dintr-un lagăr de muncă, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Noua plângere este a patra pe care Navalnîi o prezintă anul acesta, potrivit unor documente ale unui tribunal din regiunea Vladimir, la est de Moscova.

Agenția de stat TASS a relatat că audierile privind noua plângere sunt programate pentru 9 decembrie.

Liderul opoziției ruse încearcă să obțină ca el să nu mai fie clasificat drept un deținut predispus "să comită infracțiuni de natură teroristă și orientare extremistă", potrivit agenției TASS, care citează din plângere.

În iunie, un tribunal rus a clasificat Fondul anticorupție al lui Aleksei Navalnîi și alte organizații drept extremiste și le-a scos în afara legii. Potrivit criticilor, această măsură a fost menită să-i elimine pe susținătorii lui Navalnîi.

Perspectiva ca noua plângere a lui Navalnîi să aibă succes este foarte mică.

Aleksei Navalnîi (45 de ani) a fost transportat cu avionul în Germania la sfârșitul lunii august a anului trecut pentru a i se acorda îngrijiri medicale după ce fusese otrăvit în Siberia cu agent neurotoxic de uz militar Noviciok, precum au stabilit experți occidentali. La revenirea în ianuarie la Moscova, el a fost arestat pe aeroport, iar apoi condamnat pentru că ar fi încălcat o pedeapsă cu suspendare din 2014 pentru delapidare și pentru că ar fi ignorat verificările autorităților ruse în timp ce se afla în Germania.

La sfârșitul lui septembrie, Navalnîi și mai mulți dintre colaboratorii săi apropiați au fost vizați de noi acuzații de "extremism", pentru care riscă pedepse grele cu închisoarea. Comitetul de Anchetă - însărcinat cu investigațiile penale majore în Rusia - a lansat o nouă procedură penală împotriva lui Navalnîi pentru suspiciuni privind crearea unui ' grup extremist' împreună cu asociați ai săi, referindu-se la Fondul de luptă împotriva corupției (FBK) înființat de Navalnîi în 2014. FBK, considerat de autoritățile ruse drept 'extremist', a denunțat numeroase cazuri de îmbogățire ilicită la vârful puterii în Rusia și a fost interzis anul acesta de justiția rusă.

UE a impus sancțiuni împotriva unor oficiali ruși din cauza otrăvirii cu armă chimică a lui Navalnîi și a încarcerării sale.

Kremlinul neagă orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi, perceput drept un real adversar al actualei puteri ruse, și acuză Occidentul de amestec în afacerile sale interne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău