OPINII | Prin decizia Curții Constituționale, care a stabilit că victimele represiunilor politice sunt și copii născuți în deportare, se face dreptate în cazul acestor persoane

  • 13 Ianuarie 2021 14:14
OPINII | Prin decizia Curții Constituționale, care a stabilit că victimele represiunilor politice sunt și copii născuți în deportare, se face dreptate în cazul acestor persoane

Prin decizia Curții Constituționale, care a stabilit că victime ale represiunilor politice sunt și copii născuți în deportare, se face dreptate în cazul acestor persoane. Istoricul Anatol Petrencu, speră că astfel, că după mulți ani, copiii celor deportați în Siberia vor fi repuși în drepturi. 

Istoricul Anatol Petrencu, amintește că, anterior, legea recunoștea drepturile copiilor născuți în locul represiunii, sau în drum, însă ulterior această prevedere a fost exclusă din lege. Decizia Curții Constituționale este una corectă, consideră Anatol Petrencu.  

Această decizie este absolut corectă și logică pentru că părinții acestor copii sau unul din părinți acestor copii nu s-au dus de bună voie. Nu au plecat la muncă sau la odihnă din propria inițiativă. Nu. A fost o represiune politică față de părinții acestor copii. Vreau să spun că a fost un timp când legea recunoștea drepturile lor și această sintagmă de victimă a regimului comunist. Iată că din anumite considerente legea a fost cumva abandonată. Acum s-a revenit și eu cred că este foarte bine. Consider că este un act de justiție acordat de legiuitorul din Republica Moldova acestor oameni.

Datele obținute de Asociația Românilor din Basarabia – Foști Deținuți Politici și Deportați arată că până acum li s-a refuzat reabilitarea a aproximativ 500 de persoane. De cele mai multe ori, deciziile sunt atacate în instanța de judecată, a spus președintele asociației, Ion Beșliu.

Au procedat în favoarea cetățenilor Republicii Moldova, am în vedere, victimelor represiunilor politice. Cineva poate se gândește că foarte mulți beneficiază de această situație, dar după informațiile pe care noi le avem de la Ministerului Afacerilor Interne și Procuratură, care se ocupă cu reabilitarea persoanelor inclusiv celor născute în Siberia, până la 500 au primit refuzuri până acum. În viață sunt poate vreo câteva mii dintre aceștia născuți în Siberia, dar prin diferite acțiuni oamenii au dobândit certificate de reabilitare.

În Republica Moldova sunt reabilitate 7411 victime ale represiunilor politice din perioada 1917-1990, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău