Opinii | Faptul că R. Moldova a fost acceptată drept stat asociat la Inițiativa celor Trei Mări arată că este văzută în viitor drept membră a Uniunii Europene

  • 07 Septembrie 2023 14:42
Opinii | Faptul că R. Moldova a fost acceptată drept stat asociat la Inițiativa celor Trei Mări arată că este văzută în viitor drept membră a Uniunii Europene

Faptul că Republica Moldova a fost acceptată drept stat asociat la Inițiativa celor Trei Mări arată că este văzută în viitor drept membră a Uniunii Europene, a subliniat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Aceeași idee este susținută și de analistul de politică externă Mihai Isac, care precizează că Rep. Moldova are doar de câștigat în urma acestei inițiative. În acest context, este importantă menținerea unei guvernări proeuropene la Chișinău și după alegerile următoare, a subliniat analistul Mihai Isac.

Analistul de politică externă Mihai Isac, a comentat pentru Radio Chișinău, că odată cu asocierea la Inițiativa celor Trei Mări, Rep. Moldova va beneficia de o creștere a investițiilor directe din partea partenerilor. Potrivit analistului, în criza actuală, Rep. Moldova poate câștiga doar dacă știe să folosească resursele și soluțiile puse la dispoziție de parteneri.

Inclusiv în declarația adoptată de statele participante la această Inițiativă, cât și în discursurile președintelui Klaus Iohannis și a premierului Marcel Ciolacu, Rep. Moldova a fost pomenită în mod repetat și s-a reiterat sprijinul de care se bucură statul Rep. Moldova din partea României și al partenerilor participanți la această inițiativă. Rep. Moldova are doar de câștigat în urma acestei Inițiative, având în vedere că independența energetică a Chișinăului reprezintă o prioritate și pentru statele participante la Inițiativă. Mai multe proiecte pot ajuta Rep. Moldova să iasă din acest «ruskii mir» energetic. Însă din păcate aceste proiecte durează foarte mult ca timp de implementare, de aceea este nevoie ca la Chișinău să se mențină aceeași culoare politică proeuropeană a guvernării și după exercițiile electorale următoare”, a spus Mihai Isac.

Faptul că Rep. Moldova și Ucraina au fost invitate în cadrul acestei platforme de cooperare denotă că ele sunt văzute în viitor drept parte a Uniunii Europene, a apreciat și analistul politic, Ion Tăbârță:

„Războiul din Ucraina nu putea să nu aducă anumite schimbări de abordare în cadrul acestei Inițiative și pe lângă aspectele legate de dezvoltarea economică și dezvoltarea infrastructurii, războiul din Ucraina a adus drept o parte componentă și aspectele legate de securitate. Faptul că Rep. Moldova alături de Ucraina au fost incluse în cadrul acestei inițiative în calitate de state asociate este clar că aceste state sunt văzute în viitor drept state care mai de vreme sau mai târziu vor deveni parte a UE. Această platformă a fost creată prin 2015-2016 și atunci nici Ucraina, nici Rep. Moldova nu au fost invitate de a participa, acum însă este clar că UE și-a schimbat abordarea privind paradigma extinderii și aceste state în viitor au perspectiva să devină parte componentă a UE”, a spus Ion Tăbârță.     

În cadrul Summitului de la București a Inițiativei celor Trei Mări, un format de întărire a cooperării între țările europene din jurul Mărilor Baltică, Adriatică și Neagră, Moldova și Ucraina și-a exprimat interesul de a fi incluse în acest proiect, astfel încât din acest an sunt prezente în primă fază, sub formă de state participante asociate.


 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău