OPINII | Deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile din Rusia în stânga Nistrului reprezintă o sfidare

  • 21 Septembrie 2021 09:14
OPINII | Deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile din Rusia în stânga Nistrului reprezintă o sfidare

O sfidare la adresa suveranității și independenței Republicii Moldova. Astfel califică experții de la Chișinău decizia Federației Ruse de a deschide secții de vot cu ocazia alegerilor pentru Duma de Stat în raioanele din stânga Nistrului. Reprezentanții guvernării spun că reacția Chișinăului la acțiunile Moscovei nu ar trebui să fie una revoluționară, ci în conformitate cu cutumele diplomației, notează IPN.

Deși Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a solicitat Moscovei să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în stânga Nistrului, având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare desfășurării scrutinului, acest lucru nu s-a întâmplat.

„Este un mesaj foarte clar din partea autorităților Republicii Moldova că se încalcă suveranitatea și independența țării. Aceste acțiuni dau peste cap declarațiile anterioare ale Rusiei care spunea că recunoaște Republica Moldova în integralitatea sa, împreună cu raioanele de est ale țării. Noi suntem plasați pe plan internațional în rând cu regiunea Crimeea. De facto, Rusia a recunoscut că deține controlul în regiunea transnistreană”, a spus Teodor Cârnaț în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În același timp, comentatorii politici spun că guvernarea evită un ton mai dur în raport cu Moscova și pretinsele autorități de la Tiraspol pentru a evita tensionarea situației.

„Moscova nu găsește de cuviință să respecte ordinea internațională în raport cu nimeni, cu atât mai puțin în raport cu Republica Moldova. Chișinăul împreună cu Ucraina are destule instrumente acum pentru a dezamorsa intențiile Tiraspolului de a crește temperatura negocierilor și pretinsele autorități de la Tiraspol ar trebui acum să fie mai cuminți. Trebuie să fie prezentată o notă de protest ca să se înțeleagă că nu acceptăm un asemenea lucru. Noua putere are nevoie de liniște ca să își pună în aplicare proiectele ce vizează teritoriul necontrolat”, a spus comentatorul politic Vlad Țurcanu.

Reprezentanții puterii spun guvernarea încearcă să aibă o atitudinea echilibrată în raport cu Federația Rusă și că legitimitatea votului de la secțiile deschise în regiunea transnistreană ar trebui pusă la îndoială.

„Când e vorba de o asemenea sfidare a suveranității țării, noi am avut o atitudine pe care am manifestat-o printr-un document. Nu trebuie să facem pași revoluționari, ci să respectăm buchea diplomației. Mai avem și problema exprimării votului. Alegeri libere și corecte înseamnă exprimarea liberă a votului, dar cine poate să ne asigure că pe un teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale acest vot a fost liber exprimat?”, s-a întrebat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Ministerul de Externe de la Chișinău spune că a comunicat părții ruse despre lipsa impedimentelor pentru deschiderea secțiilor de votare doar în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Sfidând opinia diplomației de la Chișinău, pentru alegerile legislative pentru Duma de Stat au fost deschise 27 de secții de vot și în regiunea transnistreană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău