OPINII | Decizia statelor UE privind achiziționarea comună a gazelor naturale, platformă la care va avea acces și R.Moldova, va deveni un instrument de reducere a șantajului energetic din partea Rusiei

  • 28 Martie 2022 14:16
OPINII | Decizia statelor UE privind achiziționarea comună a gazelor naturale, platformă la care va avea acces și R.Moldova, va deveni un instrument de reducere a șantajului energetic din partea Rusiei

Decizia Consiliului European de a crea o platformă comună pentru achiziționarea gazelor naturale, gaze lichefiate și hidrogen pentru țările membre ale UE, deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și partenerilor estici asociați – Ucraina, Rep. Moldova și Georgia, va deveni un instrument de reducere a șantajului energetic rus. Opinia a fost exprimată de către experții de la Chișinău în cadrul unei dezbateri publice. Potrivit lor, decizia Bruxellesului arată o deschidere politică de integrare profundă în raport cu Rep. Moldova. 

Decizia Consiliului European este de natură să diminueze șantajul energetic aplicat în regiune de Federația Rusă în ultima perioadă, susține directorul Asociației ADEPT, Igor Boțan.

„Această nouă abordare este îndreptată spre înlăturarea șantajului la care a recurs Federația Rusă în calitate de așa-numită putere energetică internațională care folosește aceste pârghii. Noua strategie energetică urmează încă elaborată de către Comisia Europeană”, a declarat Igor Boțan. 

Deputatul PAS, Adrian Băluțel consideră că includerea Rep. Moldova pe această platformă este un semnal de deschidere politică și energetică majoră.

„Includerea Rep. Moldova în lista țărilor care vor putea accesa aceste resurse energetice negociate în comun demonstrează o deschidere și o preocupare a UE față de securitatea energetică a Rep. Moldova. Este, cu siguranță, o deschidere politică pentru o integrare mai profundă dintre Rep. Moldova și UE. Acest lucru, cu siguranță, demonstrează o mare deschidere a UE pentru a integra Rep. Moldova în diferite programe”, a afirmat deputatul. 

Expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că Rep. Moldova a devenit mai puțin dependentă de resursele energetice rusești începând cu sfârșitul anului trecut, când, în plină criză a gazelor, a făcut primele achiziții din alte surse decât „Gazprom”, dar și după ce, recent, sistemul electric moldovenesc a fost sincronizat la cel european.

„Puterea de influență atât a Kremlinului, prin „Gazprom”, cât și prin IterRao EES, care controlează Centrala Moldovenească, puterea de șantaj în privința Rep. Moldova, a scăzut semnificativ. Noi astăzi avem poziții de negocieri mult mai bune cu Federația Rusă în ceea ce ține de aprovizionarea cu gaze”, consideră expertul. 

Amintim că, la ora actuală, Rep. Moldova depinde aproape în întregime de gazele rusești. În prezent „Moldovagaz” cumpără gaze de la „Gazprom” cu 550 USD mia de metri cubi, însă din aprilie prețul de achiziție ar putea crește până la 1.000 de dolari.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat recent că vor accesa un credit de 300 de milioane de dolari pentru a achiziționa până la 400 milioane de metri cubi de gaze pe care ar urma să le stocheze în depozite subterane din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău