Opinii | Autoritățile constituționale ale R. Moldova trebuie să își asume responsabilitatea pentru a apăra și a sprijini cetățenii și instituțiile vizate de masurile represive ale administrației separatiste transnistrene

  • 16 Ianuarie 17:20
Opinii | Autoritățile constituționale ale R. Moldova trebuie să își asume responsabilitatea pentru a apăra și a sprijini cetățenii și instituțiile vizate de masurile represive ale administrației separatiste transnistrene

Autoritățile constituționale ale Rep. Moldova trebuie să își asume responsabilitatea pentru a apăra și a sprijini cetățenii și instituțiile vizate de masurile represive ale administrației separatiste transnistrene, consideră analiștii comentând recentele tensiuni apărute între Chișinău și Tiraspol. În același timp, autoritățile sunt obligate să asigure condiții egale de economie de piață pentru activitatea tuturor agenților economici, indiferent de forma de proprietate și de localizare, mai cred experții, transmite Radio Chișinău.

Administrația de la Tiraspol țintește în grupurile cele mai vulnerabile, precum elevi, profesori, fermieri, pentru a determina Chișinăul să anuleze perceperea de taxe vamale la importul de mărfuri în regiunea separatistă. 

„Vedem o campanie propagandistică la Tiraspol, chiar una isterică. Am văzut exact același lucru și în 2006. Totodată vedem că de 18 ani  de când Chișinăul a impus obligativitatea vămuirii exporturilor din regiunea transnistreană, mecanismul lucrează în pofida protestelor și a campaniei propagandistice. S-au resemnat, au acceptat o nouă realitate, același lucru se va întâmpla și acum” a declarat Alexandru Flenchea.

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea susține că în aceste condiții Chișinăul trebuie să își asume nota de plată pentru cetățenii care vor fi afectați de acțiunile represive ale autorităților separatiste.

Pe de altă parte expertul WatchDog, Valeriu Pașa, susține că trebuie făcute distincția între administrația de la Tiraspol condusă de Vadim Krasnoselski și patronii companiei Sheriff cu care se poate de negociat și așa-numitul minister al securității (MGB) transnistrean, care nu este altceva decât o filială a FSB-ului rusesc. El consideră că nu ar exista o tensiune reală crescută între Chișinău și administrația de la Tiraspol.

„Fiecare și-a anunțat poziția public. Chișinăul a dat dovadă de intransigență și a pus la punct compania Sheriff și ei nu puteau să nu facă nimic pentru că altfel cred ei că la Chișinău o să apară încă mai multă poftă pentru măsuri, cum le numesc ei, unilaterale. Eu nu cred că există o tensiune reală crescută între Chișinău și Tiraspol. Eu sunt absolut sigur că la Tiraspol se înțelegea absolut direcția luată de Chișinău și că nu mai poate continua la nesfârșit status quo-ul”, a menționat Pașa.

Aparte însă trebuie să fie privite acțiunile întreprinse de către serviciile speciale rusești, susține Valeriu Pașa.

„Tot reprezentant al FSB-ului rusesc este și așa-numitul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitalii Ignatiev. Acesta nu se subordonează lui Krasnoselski și companiei Sheriff. Respectiv declarațiile belicoase, acuzațiile că în Rep. Moldova se pregătesc nu știu ce atentare, sau acuzațiile în adresa Ucrainei că  nu știu ce provocări a făcut sau urmează să facă, sunt toate uneltirile FSB-ului rusesc spuse cu vocile trepădușilor de la Tiraspol. Indiferent de ce va face sau nu va face Chișinăul, dacă la Moscova s-a decis să se pornească o nouă campanie  de destabilizare a Republici Moldova utilizând oamenii pe care ei îi controlează în regiunea trasnistreană, ei o vor face”, a spus expertul WatchDog.

Amintim că într-o evaluare recentă, Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite avertizează că Rusia continuă să semene instabilitate politică în Rep. Moldova și ar putea încerca să exploateze operațiuni sub steag fals în regiunea separatistă transnistreană pentru a pretinde că intervine în apărarea vorbitorilor de limbă rusă.

Rusia a intervenit militar în numele regiunii separatiste folosind justificări similare în 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:4,12 m/s
Sun
2
Mon
4
Tue
7
Wed
7
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău