Opinii | Analiști: Prognozele catastrofiste care vizau partidul de guvernământ nu s-au îndeplinit la nivel național. PAS rămâne principala forță pro-europeană

  • 06 Noiembrie 2023 14:30
Opinii | Analiști: Prognozele catastrofiste care vizau partidul de guvernământ nu s-au îndeplinit la nivel național. PAS rămâne principala forță pro-europeană

Prognozele catastrofiste care vizau partidul de guvernământ nu s-au îndeplinit la nivel național, susține editorialistul și analistul politic Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău. Totuși aceste alegeri au demonstrat că încă nu s-a ajuns la proporția de două treimi pro-europeană a societății din Rep. Moldova, constată comentatorul Ion Tăbârță.

Analistul Ion Tăbârță precizează că nu există învingători sau înfrânți în aceste alegeri, cu excepția primarului Capitalei. Dacă în 2019 Ion Ceban a reușit în premieră să câștige Primăria Municipiului Chișinău din partea unui partid de stânga, la aceste alegeri, acesta a reușit o altă premieră, să iasă învingător din primul tur, mai spune Ion Tăbărță.

La nivel de partide, analistul observă că partidul de la guvernare a acumulat mai puține voturi decât se aștepta, iar partidele de stânga au mai multe voturi decât cele pro-europene

„Înțelegem că pozițiile socialiștilor, în ansamblu cu cele ale comuniștilor, sunt încă destul de solide. Mulți practic preziceau un sfârșit al acestui partid politic dar el continuă să existe. Totodată, un partid pentru care aceste alegeri au fost usturătoare, nu vreau să spun înfrânt, este cel de guvernământ. A acumulat un scor bun, dar nu putem spune că este cel pe care miza. Se venea cu anumite pronosticuri optimiste că deja în Rep. Moldova două treimi din societate este pro-europeană, și doar o treime privește spre Est, vedem că nici pe departe nu este așa. Partidele de stânga au mai multe voturi decât cele de dreapta”, a mai declarat Ion Tabarta.

Comentatorul politic Nicolae Negru constată că Ion Ceban a câștigat alegerile din primul tur însă partidul său nu a avut un rezultat similar în cursa pentru Consiliul Municipal Chișinău.

„Prezența la vot în Chișinău a fost mai ridicată decât în 2019 ceea ce înseamnă că alegătorii care au venit adăugător la secțiile de votare au venit pentru Ion Ceban. Pe de altă parte, formațiunea sa, Mișcarea Alternativa Națională, a obținut numai o treime din voturi în Consiliul Municipal. Înseamnă că alegătorii au preferat să trimită alte partide în Consiliu. Deci situația lui se complică, va fi nevoit să conlucreze cu alte formațiuni, inclusiv cu PAS care are și el o treime din voturi, un rezultat bun, chiar puțin mai mult decât a obținut reprezentantul său, Lilian Carp”, a menționat acesta.

La nivel național nu s-au adeverit prognozele catastrofale anunțate în privința partidului de guvernământ, care a iești onorabil din aceste alegeri, mai constată analistul Nicolae Negru.

„E adevărat că în zona de nord, rezultatele au fost mai slabe dar în regiunile de sud și pe malul Prutului, aproape în toate consiliile raionale are majoritatea”, a adăugat acesta.

PAS, formațiunea fondată de președinta Maia Sandu rămâne principala forță politică nu doar pro-europeană, dar și principalul partid politic de pe scena din Rep. Moldova, consideră Nicolae Negru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău