Opinie | Una din lecțiile Ucrainei ar fi ca autoritățile să ia măsuri împotriva agenților de influență și de propagandă ale Federației Ruse care activează și s-au reactivat în ultima perioadă pe teritoriul R. Moldova

  • 05 Aprilie 2022 12:26
Opinie | Una din lecțiile Ucrainei ar fi ca autoritățile să ia măsuri împotriva agenților de influență și de propagandă ale Federației Ruse care activează și s-au reactivat în ultima perioadă pe teritoriul R. Moldova

Rezistenta ucraineană, războiul de apărare pe care îl poartă acum ucrainenii protejează Republica Moldova. Acesta este unul din mesajele clar formulate și transmise aseară în Parlamentul României de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Una din lecțiile Ucrainei ar fi ca autoritățile să ia măsuri împotriva agenților de influență și de propagandă ale Federației Ruse care activează și s-au reactivat în ultima perioadă pe teritoriul Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești - de la Odesa e un pas până în Moldova, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul rostit în Parlamentul României.

După vizita la Bucea, în urma căreia a constatat masacrul comis de armata rusă în această localitate, președintele Zelenski a avut un mesaj emotiv dar dur în Parlamentul României, a comentat expertul Igor Munteanu, fost ambasador la Washington. Zelenski le-a reamintit românilor despre provocările și realizările din ultimele decenii, declarând în același timp că Ucraina apără în prezent și Republica Moldova.

”Evident, era profund emoționat după ce a constatat gropile comune în care erau aruncați civilii maltratați și după uciși de către forțele rusești. Cred că mesajul a fost țintit spre auditoriul românesc și în acest fel le-a amintit românilor de faptul că au avut un Ceaușescu care le-a făcut viața coșmar, că au protestat și au ridicat în picioare o națiune care în acest moment este integrată profund în Europa și în Alianța Euroatlantică și că există certitudinea la Kiev că rezistența lor, războiul de apărare pe care îl poartă în acest moment protejează, ecranează Rep. Moldova”

Igor Munteanu crede că Republica Moldova are de învățat din experiența tragică a Ucrainei. Cu cuvinte dulci nu îmblânzești inima asupritorului, este lecția ucraineană.  Cu discursuri prea spălate, mult prea șlefuite nu facem altceva decât să permitem propagandei și mijloacelor de propagandă rusești să își continue misiunea pentru care au fost dislocate în Rep. Moldova, susține  expertul. Potrivit lui Igor Munteanu,  autoritățile ar trebui să întreprindă măsuri imediate împotriva agenților de propagandă ai Federației Ruse care activează pe teritoriul Rep. Moldova.

”Nu e vorba doar de Sputnik, e vorba de Ria Novosti, de Tass, de televiziunile RTR, Ren TV, care sunt extrem de agresive. Ele în continuare sunt difuzate pe cablurile din Rep. Moldova. Am observat niște conferințe de presă organizate în ultime vreme, cu foști agenți din SIS care și-au recâștigat oarecum impertinența de a vorbi despre cum ar trebui să se dezvolte relațiile cu Federația Rusă. Asta înseamnă o reactivare a Coloanei a 5-a. Nu ar trebui să le permitem să-și deschidă aripile ci ar trebui să avem acțiuni imediat de reprimat asemenea manifestări de șovinism și ar trebui fără îndoială să ne uităm  cu multă atenție la exercițiile militare care se întâmplă în Transnistria fără ca noi să știm exact ce se întâmplă acolo. ”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat aseară că „Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei, iar asta înseamnă și securitatea în întreaga regiune a Dunării”, a declarat el în fața parlamentarilor români. Soarta estului Europei și a regiunii Mării Negre este decisă în Ucraina, în acest moment, a subliniat președintele ucrainean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău