OPINIE | Securitatea energetică a R.Moldova, deocamdată doar pe hârtie

  • 07 Noiembrie 2017 17:11
OPINIE | Securitatea energetică a R.Moldova, deocamdată doar pe hârtie

Peste 40% din consumatorii casnici și circa 70% din întreprinderile industriale din Republica Moldova, în particular cele din sectorul energetic, utilizează gazele naturale ca sursă de încălzire.

Țara este dependentă in corpore de gazul rusesc livrat de Gazprom. Astfel, în cele din urmă, nici pomină de o securitate energetică pe domeniul de aprovizionare și furnizare cu gaze naturale. Și aceasta în pofida construcției mult-lăudatului gazoduct Iași-Ungheni. De această părere este economistul IDIS „Viitorul”, Iurie Gotișan, care a făcut comentariile în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Potrivit economistului, o simplă radiografie a datelor indică faptul că statele care au avut și mai au conflicte, inclusiv militare, cu Federația Rusă și-au diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale, în particular Georgia și Ucraina. Prima, importă gaze pentru consumul intern de peste 95% din Azerbaidjan.

„Ucraina, după imputarea de către Rusia a datoriilor de miliarde dolari pentru gazele furnizate, inclusiv și pe motivul conflictului armat din Donbas, abia dacă mai are importuri. Iar chiar dacă sunt, acestea sunt anume pentru regiunile secesioniste, de circa 4%. Restul consumului de gaze naturale venind prin „revers” din UE, implicit din Slovacia. România, aparent ar fi un caz special pe această dimensiune, ținând cont de fapt că în 2013 aceasta importa circa 17% din gazele rusești, iar actualmente circa 30% din consumul total”, a remarcat Iurie Gotișan.

În ceea ce privește gazoductul Iași-Ungheni, economistul spune că deocamată nu s-au îndeplinit speranțele de reducere a dependenței Republicii Moldova față de Federația Rusă. Mai mult, în cazul funcționalității depline a gazoductului, partea cu costurile și prețurile ar putea fi și aceasta o problemă, însă doar pe termen scurt. Costul mediu al unui metru cub de gaze livrat consumatorilor din România este actualmente de 2,5 RON sau 0,6 USD, sau 11 lei moldovenești.

„Pentru a utiliza la capacitate maximă gazoductul, Guvernul Republicii Moldova speră să construiască tronsonul până la Chișinău, termenul fiind sfârșitul anului 2018. Însă un impediment care trebuie luat în calcul este procedura de expropriere a cetățenilor (circa 150 la număr) pe ale căror terenuri urmează să traverseze conducta”, a mai spus Iurie Gotișan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
26 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:50 %
Vint:5,1 m/s
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5491 -0.0167
USD 16.6822 -0.0186
RON 4.1964 -0.0060
UAH 0.6355 -0.0022
RUB 0.2667 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău