OPINIE | Renunțarea la vectorul european aduce pericolul oligarhiei pentru decenii

  • 27 Februarie 2019 08:35
OPINIE | Renunțarea la vectorul european aduce pericolul oligarhiei pentru decenii

Renunțarea la europenizare în Republica Moldova înseamnă permanentizarea pericolului oligarhic. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu. Comentatorul a făcut această declarație în contextul în care în spațiul public au apărut, din partea unor formatori de opinie, eventuale scenarii de coalizare parțială în viitorul Parlament a blocului ACUM DA PAS cu Partidul Socialiștilor pe anumite domenii, transmite IPN.

Analistul consideră că cei care au câștigat formal alegerile în Republica Moldova – PSRM – niciodată n-au neglijat geopolitica. „Ei au luat cele mai multe mandate datorită unui mesaj foarte clar geopolitic – noi mergem înspre Moscova și pentru ei a votat majoritatea relativă a alegătorilor”, spune Anatol Țăranu.

În opinia lui, cei care au luptat cu oligarhia, blocul ACUM, au acumulat cele mai puține voturi dintre toți. „Până la urmă, ce ne așteaptă? Dacă neglijăm factorul geopolitic, o să nimerim în spațiul dominat de oligarhie și n-avem nicio șansă să terminăm cu oligarhia. Pericolul oligarhic există în Republica Moldova, este necesar ca lui să i se pună capac. Întrebarea este cum să se facă acest lucru. Renunțarea la vectorul european, renunțarea la europenizare înseamnă permanentizarea pericolului oligarhic pe decenii, poate și mai mult, înainte”, susține comentatorul politic.

Jurnalistul Vlad Darie spune că nu înțelege în general demersul legat de terminarea oligarhiei în 12 luni pentru că oligarhia nu se termină și ea există în toate țările în prezent. „Pur și simplu nu este la putere în toate țările. Eu nu-mi închipui cum în 12 luni să termini cu oligarhia, să faci o listă a oligarhilor și să începi, unul câte unul, să-i arestezi numai de aceea că este oligarh? Ori într-un stat de drept există alte forme de luptă cu corupția, nu cu oligarhia”, este de părere Vlad Darie.

În opinia lui, lupta cu corupția nu este o campanie, dar o politică de stat bine echilibrată care constă în construirea unor instituții absolut independente care au misiunea să lupte cu corupția. „Noi mai avem de fortificat, de construit aceste instituții pentru a face separația puterilor și pentru a avea, într-adevăr, eficiență. Eu văd lupta cu corupția ca o parte a procesului de modernizare a Republicii Moldova. Ea nu poate să existe ca program în sine”, susține jurnalistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău