Opinie | Inițiativa legislativă cu privire la armată „este mai mult decât stranie”
-
07 Aprilie 2017 14:04
Împuternicirea armatei cu dreptul de a utiliza forța, tehnica și armamentul din dotare în cazul unor proteste sau dezordini în masă reprezintă o inițiativă periculoasă pentru democrația din Republica Moldova și poate conduce la utilizarea excesivă a forței și la intimidarea societății, consideră experții.
Un asemenea drept este prevăzută într-un proiect de lege votat ieri în Parlament.
Inițiativa legislativă prevede că militarii pot aplica forța fizică în orice situație în care legea permite aplicarea mijloacelor speciale sau a armelor de foc. Proiectul de lege le permite militarilor Armatei Naționale să utilizeze forța, munițiile, substanțe chimice și lacrimogene, tehnica de luptă și animale dresate „pentru curmarea tulburărilor de masă și încălcării ordinii publice”.
Acest proiect nu a fost discutat cu societatea civilă, iar acordarea unor astfel de drepturi armatei pe timp de pace este mai mult decât stranie, a comentat pentru Radio Chișinău juristul Ion Guzun de la Centrul pentru Resurse Juridice. El a adăugat că un asemenea proiect ar putea permite utilizarea excesivă a forței.
„La noi și acum forța este utilizată excesiv, așa cum s-a întâmplat în timpul protestelor de anul trecut și chiar de Ziua Independenței. Iar la moment se acordă niște competențe suplimentare armatei naționale pe când nu există necesități iminente”, a declarat Ion Guzun.
Aceste prevederi sunt foarte periculoase pentru democrația din Republica Moldova, susține și analistul politic Veaceslav Berbeca. Armata poate fi utilizată doar în caz de război, iar acordarea unor împuterniciri și pe timp de pace este menită să intimideze societatea, potrivit expertului.
„Adică li se arată că în cazul în care pot să apară proteste va fi utilizată armata, inclusiv cu arme din dotare. Aceasta ne aduce aminte de declarațiile Zinaidei Greceanîi din 2009. Doar că ea se referea a utilizarea armelor poliției, iar acum deja vorbim de armată, ceea ce mi se pare o tendință periculoasă pentru democrația din Republica Moldova”, a declarat Veaceslav Berbeca.
Proiectul a fost criticat ieri în Parlament și de deputații PLDM. Pentru a intra în vigoare, acesta urmează să fie examinat și în lectura a doua.