Opinie | Formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană nu mai este valabil, după rezoluția adoptată de APCE privind recunoașterea Transnistriei ca teritoriu ocupat de Federația Rusă / Alternativa Europeană

  • 18 Martie 2022 11:51
Opinie | Formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană nu mai este valabil, după rezoluția adoptată de APCE privind recunoașterea Transnistriei ca teritoriu ocupat de Federația Rusă / Alternativa Europeană

Formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană nu mai este valabil, după rezoluția adoptată de APCE privind recunoașterea Transnistriei ca teritoriu ocupat de Federația Rusă, iar doi dintre mediatorii din acest format fiind într-un război, consideră expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

El a spus la emisiunea „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău că autoritățile de la Chișinău trebuie să taie acum orice modalități de finanțare economică a regimului separatist.

Igor Munteanu consideră că odată cu rezoluția APCE,  pentru Chișinău nu există motive să tratezi sau să negociezi cu o administrație ocupantă:

Fără îndoială în următoarele luni până nu se termină acest război nu ai cu cine să negocieri și în general nu există nicio legitimitate a acestor negocieri. Republica Moldova nu-și mai poate permite să ofere resurse de supraviețuire pentru acest regim de ocupație. La Tiraspol este un regim de ocupație, lucru recunoscut printr-o rezoluție a APCE (…) Ne interesează ca Occidentul să accepte modificarea radicală a formatului 5+2. Cum poți să menții în continuare cu statut de mediator un stat agresor? Nu ai cum. În mod legal nu poți merge împotriva unei rezoluții a APCE. După acest război trebuie să avem o altă abordare a conflictului transnistrean”.

El crede că Republica Moldova trebuie să se elibereze de povara acestei misiuni de pacificare eronate din regiunea transnistreană. De asemenea, Igor Munteanu spune că este logic ca Ucraina să-și retragă acum observatorii militari din Forțele Mixte de Menținere a Păcii în Zona de Securitate.

Acest format 5+2 nu mai are sens. Din acest motiv, ucrainenii iau o decizie foarte logică de  a-și retrage ofițerii, pentru că ei sunt mai valoroși pe câmpul de luptă. În acest moment, interesul Ucrainei este doar de a se proteja pentru a nu fi atacați din enclava separatistă, asta explică motivul pentru care a fost aruncat în aer un pod la Cuciurgan, acesta e motivul pentru care noi trebuie să înțelegem foarte clar esența acestei retrageri și să o acceptăm așa cum este, pentru că nu mai are sens acest format 5+2, în condițiile în care doi mediatori ai formatului care ar fi trebuit ne asigure reglementarea conflictului sunt în război crâncen și autodistrugător.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău