OPINIA juriștilor privind dizolvarea Parlamentului după data de 9 iunie

  • 22 Mai 2019 13:58
OPINIA juriștilor privind dizolvarea Parlamentului după data de 9 iunie

Președintele Igor Dodon s-a adresat astăzi Curții Constituționale să explice termenul de numărare a celor trei luni în care Parlamentul este obligat să-și înceapă activitatea și să învestească Guvernul – de la 9 martie, când au fost validate mandatele deputaților, sau de la 21 martie, când a avut loc ședința de constituire a Legislativului. Partidele politice susțin că dacă până la 9 iunie nu este deblocată activitatea Parlamentului, acesta riscă să fie dizolvat, relatează Radio Chișinău.

Igor Dodon a acuzat deputații de faptul că până acum nu au ajuns la un consens privind formarea unei majorități parlamentare. El a afirmat că deputații au cel mai probabil doar două săptămâni la dispoziție pentru a debloca activitatea Parlamentului, în caz contrar vor avea loc alegeri anticipate.

„Adresarea la Curtea Constituțională astăzi a fost depusă. Dar cel mai probabil mai sunt două săptămâni. Dacă în aceste 2 săptămâni nu găsiți limbă comună, nu creați majoritate parlamentară, atunci eu voi fi nevoit să dizolv Parlamentul. Și consecințele să vi le asumați!”, spune președintele Dodon.

Vicepreședintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției, susține că data limită în care Parlamentul trebuie să voteze Guvernul este 9 iunie.

„Termenul limită pentru numirea Guvernului este 9 iunie, iar termenul limită pentru a arăta că Parlamentul este funcțional este data de 21 iunie. Oricare din aceste împrejurări survine prima, este un temei pentru dizolvarea Parlamentului.”

De aceeași părere este și juristul Sergiu Litvinenco, deputat al Blocul ACUM.

„Termenul limită după care Parlamentul trebuie dizolvat este 9 iunie, deoarece într-o hotărâre a Curții Constituționale din 2015 este prevăzut expres că termenul de 3 luni curge din momentul în care Parlamentul era obligat să învestească un Guvern, or, mandatul Guvernului Filip a încetat oficial pe data de 9 martie.”

Amintim că Parlamentul format în urma alegerilor din 24 februarie s-a întrunit doar în ședința de constituire, la 21 martie, care a fost întreruptă. De atunci, mai multe tentative de formare a unei majorități parlamentare, sau pentru a debloca activitatea Legislativului, au eșuat.

Constituția stabilește un termen limită de trei luni timp în care Parlamentul trebuie să adopte legi și să învestească Guvernul. Altfel, acesta poate fi dizolvat prin decret prezidențial. Igor Dodon a declarat că dacă activitatea Parlamentului nu va fi deblocată, alegerile anticipate vor avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău