OPEC îmbunătățește estimările privind cererea de petrol în 2021

  • 14 Aprilie 2021 13:24
OPEC îmbunătățește estimările privind cererea de petrol în 2021

Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creștere, cu 6,6%, estimările privind cererea de țiței în acest an, pe fondul așteptărilor privind diminuarea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), a prognozat OPEC, o revizuire în creștere cu 70.000 bpd față de luna trecută.

"În condițiile în care ne așteptăm ca extinderea și intensitatea pandemiei să se diminueze în urma actualei campanii de vaccinare, vor fi reduse normele de distanțare socială și reglementările de limitare a călătoriilor, ceea ce va crește mobilitatea", se arată în raportul OPEC.

La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut marți cu 0,39 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 63,67 dolari.

OPEC a îmbunătățit estimarea sa privind creșterea economiei globale la 5,4% în 2021, de la un nivel de 5,1% previzionat anterior.

"Redresarea economiei globale continuă, sprijinită de măsurile fiscale și monetare fără precedent, și va accelera în semestrul doi din 2021", se arată în raport.

Pe fondul redresării, OPEC se așteaptă ca cererea pentru țițeiul său să crească anul acesta la 27,4 milioane de barili pe zi, o revizuire în creștere cu 200.000 bpd față de luna trecută.

Luna aceasta, grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) a anunțat că va majora gradual producția începând din luna mai.

OPEC+ a anunțat majorarea producției de țiței în lunile mai, cu 350.000 barili pe zi (bpd), iunie, cu încă 350.000 bpd, și iulie, cu 400.000 bpd, în urma îmbunătățirii situației de pe piață, datorită campaniei de vaccinare și a măsurilor de stimulare adoptate de economiile avansate pentru a depăși efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Producătorii se vor întâlni în mod regulat pentru a evalua situația de pe piața petrolului și a decide asupra ajustării producției, dar majorarea nu va depăși 500.000 barili pe zi (bpd).

Ministrul Petrolului din Iran, Bijan Zanganeh, a confirmat că OPEC+ va majora în total producția cu 1,1 milioane bpd până în iulie.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz Bin Salman, a apreciat că nivelul producției încă poate fi ajustat la reuniunea din 28 aprilie

Țările din OPEC+ au redus producția pentru a susține prețurile și a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producției cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia a afectat cererea de benzină și combustibil pentru avioane.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău