ONU: Războiul din Ucraina îndepărtează umanitatea de lupta pentru supraviețuirea sa, amenințată de schimbările climatice

  • 31 Martie 2023 16:00
ONU: Războiul din Ucraina îndepărtează umanitatea de lupta pentru supraviețuirea sa, amenințată de schimbările climatice

Invazia declanșată de Rusia asupra Ucrainei "îndepărtează" umanitatea de lupta "pentru supraviețuirea sa", amenințată de schimbările climatice, a atenționat vineri Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, informează Agerpres.

„În momentul în care umanitatea se confruntă cu provocări existențiale zdrobitoare, acest război distrugător ne îndepărtează de sarcina care constă în a construi soluții pentru a ne asigura supraviețuirea", a declarat Volker Türk în fața Consiliului pentru Drepturile Omului, la finalul unui discurs în care el a denunțat de asemenea încălcările drepturilor omului "scandalos de rutinare" în acest conflict declanșat de Rusia.

"Acest război sfidează orice rațiune. Această nebunie trebuie să înceteze și trebuie să se ajungă la pace, conform Cartei Națiunilor Unite și dreptului internațional", a îndemnat Volker Türk.

Peste tot în Ucraina, "oamenii se confruntă cu suferințe și pierderi masive, cu privațiuni, cu strămutări și cu distrugeri", a amintit Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului.

Volker Türk a subliniat de asemenea efectele persistente și profunde ale acestui război asupra restului lumii, chiar și în țări care nu iau în niciun fel parte la acest conflict.

Războiul declanșat de Moscova în februarie 2022 a agravat și mai mult o criză alimentară ce lovise deja zeci de țări de pe glob, făcând să crească prețurile la produse alimentare, dar și la energie. Potrivit lui Volker Türk, războiul a cufundat 71 de milioane de oameni în sărăcie și a afectat alți 1,6 miliarde.

Serviciile lui Volker Türk - care folosesc o metodologie extrem de riguroasă pentru a stabili bilanțurile umane - au numărat "8.400 de civili uciși și peste 14.000 de civili răniți" după 24 februarie 2022 în Ucraina, când a fost declanșată ofensiva rusă.

"Aceste cifre nu sunt decât vârful aisbergului", a recunoscut Türk, bilanțul real fiind mult mai ridicat. El a subliniat că "majoritatea victimelor rezultă din utilizarea de către forțele ruse a unor arme explozive cu impact larg în cartiere rezidențiale".

Volker Türk a rezumat în fața Consiliului un raport elaborat de misiunea de supraveghere a drepturilor omului a Națiunilor Unite în Ucraina, ale cărui concluzii fuseseră dezvăluite pe 25 martie la Kiev, de către șefa misiunii Matilda Bogner.

Raportul acuzase forțele ruse și ucrainene că au comis execuții sumare de prizonieri de război în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Kievul apreciase atunci drept inacceptabil "să fie puși pe același plan victima și agresorul".

Peste 400 de prizonieri de război, de ambele părți, au fost intervievați de misiune, a explicat Volker Türk vineri.

"Ucraina - spre meritul ei - a furnizat un acces liber și confidențial la lagărele de prizonieri. Federația Rusă, însă, nu ne-a oferit acces, în pofida numeroaselor cereri, ceea ce înseamnă că discuțiile cu prizonierii de război ucraineni nu au putut avea loc decât după eliberarea lor", a subliniat responsabilul ONU.

"Această lipsă de acces înseamnă, de asemenea, că cifrele privind numărul cazurilor nu trebuie comparate între ele", a mai spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău