ONU: În anul pandemiei, numărul celor forțați să-și părăsească locuințele a crescut

  • 18 Iunie 2021 09:49
ONU: În anul pandemiei, numărul celor forțați să-și părăsească locuințele a crescut

Numărul persoanelor forțate să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor, persecuțiilor și încălcării drepturilor omului s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 82,4 milioane la sfârșitul anului trecut, a indicat vineri Organizația Națiunilor Unite, transmite Reuters.

'În anul COVID, într-un an în care deplasarea a fost practic imposibilă pentru cei mai mulți dintre noi (...) 3 milioane de persoane au fost dislocate în mod forțat', a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, pentru Reuters.

Aproape 70% dintre cei afectați provin din numai cinci țări - Siria, Venezuela, Afganistan, Sudan de Sud și Myanmar -, conform raportului anual al UNHCR cu privire la deplasările forțate de populații.

'Tendințele, din nefericire, au continuat. Prin urmare, dacă am actualiza cifrele pentru primele șase luni ale lui 2021, am vedea probabil o creștere suplimentară de la aceste 82,4 milioane', a mai spus Grandi. În circa 42% din cazuri este vorba despre copii.

Potrivit responsabilului ONU, creșterea numărului celor dezrădăcinați a fost parțial alimentată de noi 'puncte fierbinți', printre care nordul Mozambicului, regiunea Sahel din vestul Africii, Tigray din Etiopia, alături de noi acutizări în conflictele de lungă durată din Afganistan și Somalia.

ONU se pregătește de asemenea pentru o nouă probabilă dislocare de civili în Afganistan după ce trupele SUA și cele internaționale se vor retrage din această țară în septembrie, a declarat Grandi în cursul acestei săptămâni.

Pe fondul unei ascensiuni a populismului și naționalismului în politica globală, Grandi le-a adresat un apel liderilor lumii să 'înceteze demonizarea oamenilor' care sunt forțați să se refugieze.

'A spune că singura cale de a reacționa la acest flux de populație este prin a construi ziduri sau a împinge oamenii înapoi pe mare este josnic din punct de vedere moral. Acestea sunt ființe umane', a subliniat Grandi. 'Oricare ar fi motivul fugii sau al deplasării, aceste ființele umane merită demnitate deplină ca oricine altcineva', a adăugat el.

Fostul președinte american Donald Trump a avut o abordare dură în ce privește securitatea la frontiere și imigrația. Grandi, care s-a aflat recent la Washington, a lăudat angajamentul noului președinte Joe Biden de a 'restabili un sistem de azil în Statele Unite care să fie atât eficient, cât și uman'. 'Este foarte important ca această promisiune să fie dusă la îndeplinire', a subliniat responsabilul ONU.

Conform raportului UNHCR, în 2020, la nivel global doar 34.400 de refugiați au fost relocați în mod oficial - în SUA, Canada și Europa -, ceea ce înseamnă o treime față de nivelul anului anterior.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău