ONU: 110 milioane de persoane din întreaga lume au fost nevoite să își părăsească locuințele

  • 14 Iunie 2023 10:22
ONU: 110 milioane de persoane din întreaga lume au fost nevoite să își părăsească locuințele

110 milioane de persoane din întreaga lume au fost nevoite să își părăsească locuințele, a dezvăluit miercuri ONU, care a descris acest număr record drept o „acuzație” la adresa stării lumii, relatează AFP, citată de News.ro. Recentele lupte din Sudan au agravat și mai mult o situație devenită deja gravă în 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a crizei umanitare din Afganistan, transmite digi24.ro.

 Niciodată până acum numărul total al refugiaților care își părăsesc țara sau al persoanelor strămutate în propria țară nu a atins un asemenea nivel, potrivit raportului anual al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.  La sfârșitul anului trecut, 108,4 milioane de persoane erau strămutate sau refugiate, a precizat UNHCR.

 Asta înseamnă cu 19,1 milioane de persoane mai mult decât la sfârșitul anului 2021, o creștere fără precedent.

  Iar luptele dintre facțiunile rivale din Sudan au dus numărul total de refugiați și persoane strămutate la aproximativ 110 milioane în luna mai. „Iată unde ne aflăm astăzi”, a declarat șeful UNHCR, Filippo Grandi, la o conferință de presă la Geneva.

  „Avem 110 milioane de persoane care au fugit din cauza conflictelor, persecuțiilor, discriminărilor și violențelor, adesea amestecate cu alte motive – în special impactul schimbărilor climatice”, a subliniat el, deplângând creșterea de anul trecut.   „Este o acuzație la adresa stării lumii noastre”, a spus Grandi, care a spus că 35,3 milioane de persoane erau refugiați și 62,5 milioane de persoane strămutate. 

De asemenea, existau 5,4 milioane de solicitanți de azil și 5,2 milioane de alte persoane care aveau nevoie de protecție internațională. Toți acești oameni se confruntă cu „un mediu mai ostil, în special în ceea ce privește refugiații, aproape peste tot”, spune înaltul comisar. 

„A fi un adevărat lider înseamnă să convingi opinia publică de faptul că există oameni care merită protecție internațională”, insistă el. Trei sferturi dintre refugiați se refugiază în țări cu venituri mici sau medii.  Anul trecut, peste 339.000 de refugiați din 38 de țări s-au întors acasă, în timp ce 5,7 milioane de persoane strămutate au putut să se întoarcă la casele lor. Țările care au primit cei mai mulți refugiați au fost Turcia (3,6 milioane), Iran (3,4 milioane), Columbia (2,5 milioane), Germania (2,1 milioane) și Pakistan (1,7 milioane).Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău