Oncologii din raioane au dreptul să îndrepte pacienții depistați primar cu cancer la tomografie

  • 19 Iulie 13:58
Oncologii din raioane au dreptul să îndrepte pacienții depistați primar cu cancer la tomografie

Din iulie curent, medicii oncologi din raioane au dreptul să prescrie investigații de înaltă performanță persoanelor cărora le-au fost depistate pentru prima dată cancer. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), în comun cu Institutul Oncologic, au extins dreptul de prescriere la servicii de înaltă performanță cu scopul de a spori accesul și a micșora timpul de așteptare la prima tomografie, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al CNAM.

Anterior, biletul de trimitere pentru accesarea acestor investigații era eliberat de medicii specialiști de profil din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic. Noua decizie reduce timpul de așteptare a investigațiilor.

Pentru a spori accesul pacienților la serviciile amintite, CNAM a semnat acorduri adiționale cu mai mulți prestatori de servicii medicale de înaltă performanță pentru peste 2000 de investigații, în valoare totală de circa 5 milioane de lei. Investigațiile respective sunt efectuate de către 6 prestatori publici și privați, care au semnat contracte cu CNAM pentru acest tip de servicii. Deciziile promovate reduc timpul de așteptare a investigațiilor.

Potrivit ministrei sănătății, Ala Nemerenco, pentru Institutul Oncologic se procură echipamente performante pe care acest centru nu le-a avut niciodată, dar și medicamente mai bune. Institutul Oncologic este pe lista instituțiilor care vor beneficia de echipamente din grantul de 8 milioane de euro oferit de Guvernul Japoniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău