OMS va rata obiectivul de a vaccina anti-COVID 40% din populația fiecărei țări până la sfârșitul acestui an (presă)

  • 28 Decembrie 2021 16:50
OMS va rata obiectivul de a vaccina anti-COVID 40% din populația fiecărei țări până la sfârșitul acestui an (presă)

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va rata obiectivul său de a vaccina cel puțin 40% din populația fiecărei țări până la sfârșitul acestui an, în special din cauza întârzierilor grave înregistrate de campaniile de vaccinare din Africa, informează marți DPA, potrivit Agerpres.

Din cele 194 de țări membre în OMS, aproximativ jumătate nu vor atinge această țintă de vaccinare. Aproape 40 dintre aceste țări nu au vaccinat nici măcar 10% din populațiile lor.

OMS a pus acest eșec în mare parte pe decizia unor state de a acumula stocuri mari de vaccinuri anti-COVID-19, mai ales unele dintre țările bogate occidentale, care au început deja să administreze și doze de supra-rapel.

La nivel mondial, peste 8,6 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate până marți, însă cea mai mare parte dintre aceste doze au fost inoculate în țările bogate, care dețin resursele necesare pentru a-și asigura contracte proprii cu producătorii de vaccinuri.

Zeci de țări sunt dependente de livrările furnizate de COVAX, programul ONU privind partajarea de vaccinuri anti-COVID-19 cu scopul de a-i imuniza pe oamenii din statele cu venituri mici.

Țările bogate au fost criticate că nu au depus suficiente eforturi pentru a sprijini distribuirea echitabilă de vaccinuri prin intermediul COVAX. Totuși, livrările de doze prin intermediul acestui program au fost reluate în ultimele săptămâni. Până săptămâna trecută, COVAX a distribuit 722 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 în țările sărace.

Aceste date descriu un tablou sumbru: OMS a anunțat că în timp ce în Germania au fost administrate circa 171 de doze de vaccinuri la 100 de locuitori, acest procent este în Madagascar mai mic de 2,7%, iar în Republica Democrată Congo este de doar 0,32%. În majoritatea țărilor africane, procentul se află în cel mai bun caz la limita inferioară a intervalului cuprins între numerele cu două cifre.

Reprezentanții industriei farmaceutice sunt însă convinși că nu absența dozelor de vaccinuri a cauzat acest dezechilibru.

Potrivit estimărilor publicate de asociația farmaceutică IFPMA, aproximativ 1,4 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost fabricate doar în luna decembrie.

Aceeași asociație consideră că scepticismul față de vaccinare se află la cote ridicate în multe țări, iar aceste state întâmpină totodată dificultăți în distribuția vaccinurilor.

OMS are însă o altă părere și afirmă că țările vizate ar fi pregătite dacă ar primi dozele de vaccinuri într-o manieră organizată și cu respectarea unui calendar bine stabilit.

Multe țări bogate au promis că vor dona împreună peste 1 miliard de doze. Totuși, potrivit OMS, livrările care vizează aceste doze au nevoie de mult timp pentru a se materializa. Unele dintre doze mai pot fi administrate doar câteva săptămâni înainte de atingerea datei lor de expirare, fapt care face ca distribuția de vaccinuri să devină și mai complicată în țările sărace. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău