OMS: Ne îndreptăm spre o penurie de seringi în 2022. Există riscul să nu mai poată fi făcute nici vaccinurile specifice copilăriei

  • 11 Noiembrie 2021 10:06
OMS: Ne îndreptăm spre o penurie de seringi în 2022. Există riscul să nu mai poată fi făcute nici vaccinurile specifice copilăriei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că ne îndreptăm spre o penurie de seringi în 2022. Anul viitor ar putea exista un deficit de unu până la două miliarde de seringi necesare pentru efectuarea vaccinurilor împotriva COVID-19, ceea ce ar putea avea o consecință și asupra imunizării de rutină, în special pentru copii, iar acele nu ar mai fi suficient de sigure pentru a fi folosite, relatează Reuters.

Autoritățile naționale de sănătate ar trebui să-și planifice nevoile cu mult timp înainte pentru a evita îmbulzeala, golirea magazinelor de produse și alte asemenea situații care au avut loc la începutul pandemiei, cu lipsa echipamentelor de protecție personală, a afirmat experta OMS Lisa Hedman.

„Am putea avea o penurie globală de seringi pentru imunizare, ceea ce ar putea duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare și probleme de securitate”, a declarat aceasta într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Un astfel de deficit ar putea duce la întârzieri în desfășurarea vaccinărilor de rutină, în special pentru copii, și a altor servicii de sănătate și totodată ar putea încuraja reutilizarea nesigură a seringilor și acelor, în special în țările mai sărace, a adăugat Hedman. Prin urmare, această penurie ar putea avea un impact asupra sănătății publice „pentru anii următori”, dacă o generație de tineri nu primește vaccinurile care se fac în mod normal copiilor.

„Impactul va fi resimțit timp de ani de zile, în cazul în care ne vom regăsi cu o generație întreagă de copii ce nu au putut fi vaccinați împotriva afecțiunilor infantile”, a adăugat Hedman.

În jur de 6,8 miliarde de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel global, aproape dublu față de numărul vaccinurilor de rutină, spune Hedman, în comparație cu capacitatea totală de producție de aproximativ 6 miliarde de seringi de imunizare pe an.

Aceasta ar putea face ca lumea să se confrunte anul următor cu un deficit de până la două miliarde de seringi, dacă nu vor fi reorientate mai multe fabrici către producerea tipului potrivit de dispozitiv pentru vaccinuri, a spus Hedman.

„Dacă alegem să producem un alt tip de seringă sau să creștem capacitatea pentru seringile specializate pentru imunizare, aceasta ar necesita timp și investiții”, a spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău