OMS avertizează: Evoluția pandemiei este foarte îngrijorătoare în Europa. COVID este de acum cea de-a cincea cauză de deces

  • 15 Octombrie 2020 15:44
OMS avertizează: Evoluția pandemiei este foarte îngrijorătoare în Europa. COVID este de acum cea de-a cincea cauză de deces

Evoluția pandemiei de COVID-19 în Europa este îngrijorătoare, chiar dacă situația nu este similară cu cea din perioada martie-aprilie, a avertizat joi biroul regional european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

''Dacă înregistrăm de două până la de trei ori mai multe cazuri zilnice în comparație cu vârful lui aprilie, observăm totuși de cinci ori mai puține decese'', a mai subliniat acesta, potrivit Agerpres.

Această diferență se explică, potrivit OMS, printr-o strategie de depistare mai completă decât în primăvară și un număr mai ridicat de cazuri la tineri și la persoane mai puțin vulnerabile.

Citând estimări epidemiologice, OMS avertizează în același timp că niveluri de mortalitate ''de patru până la cinci ori mai mari decât cele din aprilie'' s-ar putea produce ''până în ianuarie'', dacă sunt aplicate ''strategii prelungite de relaxare'' a restricțiilor. Ceea ce justifică importanța noilor măsuri care au fost luate recent de numeroase țări din Europa pentru a încetini transmiterea virusului.

''Sunt răspunsuri adecvate și necesare în contextul informațiilor pe care le deținem: transmiterea și sursele de contaminare se produc în locuințe și locurile publice interioare și la persoanele care nu respectă corespunzător măsurile de autoprotecție'', a mai precizat Kluge.

Nu se pune încă problema de a generaliza din nou izolarea la domiciliu, potrivit OMS.

''Situația nu ar fi sustenabilă. Nu putem avea pe termen nedeterminat o izolare ca cea din martie, care a fost o încetare a activității. Presiunea și pagubele colaterale asupra oamenilor ar fi prea ridicate'', a spus acesta.

În special, ''trebuie luate toate măsurile pentru a menține școlile deschise'', a susținut responsabilul agenției ONU.

Zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de țări inclusiv Rusia, a raportat peste 7,25 de milioane de cazuri oficiale și aproape 250.000 de decese provocate de virus, potrivit statisticilor realizate de Organizație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău