OMS anunță când, cel mai probabil, va fi publicat raportul privind originile pandemiei

  • 16 Martie 2021 15:05
OMS anunță când, cel mai probabil, va fi publicat raportul privind originile pandemiei

Experții OMS trimiși în ianuarie în China pentru a studia originile pandemiei de COVID-19 își vor publica raportul, elaborat împreună cu experți chinezi, 'foarte probabil' săptămâna viitoare, a indicat marți agenția ONU, transmite AFP, citat de Agerpres.

'Raportul, pur și simplu, nu este gata', a declarat Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al OMS, într-un briefing de presă la Geneva.

'Ceea ce așteptăm să ne spună membrii misiunii este că raportul va fi, foarte probabil, publicat săptămâna viitoare', a adăugat el.

Publicarea raportului este foarte așteptată. Inițial, OMS a afirmat că echipa de experți, care a stat patru săptămâni la Wuhan, va prezenta un raport preliminar înaintea celui final, însă acest plan a fost abandonat în februarie, fără a fi oferite explicații în mod real.

Ulterior, la data de 5 martie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că raportul va fi publicat în săptămâna care începe la 15 martie, promițând că îl va prezenta cu prioritate statelor membre 'înainte de publicare' și le va expune concluziile.

OMS a fost însărcinată, printr-o rezoluția adoptată în mai 2020 de membrii săi, să studieze originile virusului SARS-CoV-2, în colaborare cu experți chinezi.

Selectarea specialiștilor a necesitat mult timp, iar aceștia, recunoscuți de colegii lor din diverse arii de expertiză, nu s-au putut deplasa în China mai devreme de ianuarie, după lungi discuții între OMS și Beijing.

'Așa cum știți, în cazul acestor rapoarte, cu cât sunt mai multe persoane implicate, cu atât sunt mai multe persoane care trebuie să-și spună opinia', a subliniat marți Christian Lindmeier.

Raportul 'trebuie finalizat. Ei vor să o facă în mod corect și așteptăm raportul final', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Într-o lungă conferință de presă la Wuhan la finalul misiunii lor, experții OMS au expus diferitele ipoteze de lucru cu privire la modul în care coronavirusul a trecut de la un animal la om.

Ei au părut să excludă ipoteza ca patogenul să fi scăpat din institutul de virusologie din Wuhan, așa cum afirma administrația președintelui american Donald Trump, experții considerând-o extrem de improbabilă.

Însă, la scurt timp după aceea, directorul general al OMS a avut o abordare diferită, afirmând că 'toate ipotezele rămân pe masă' cât privește explicarea originii pandemiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău