Oliver Várhelyi: „Este clar că Uniunea Europeană își dorește extinderea. Ușa este deschisă” (Revista Presei)

  • 15 Iulie 10:07
Oliver Várhelyi: „Este clar că Uniunea Europeană își dorește extinderea. Ușa este deschisă” (Revista Presei)

„Este clar că Uniunea Europeană își dorește extinderea. Ușa este deschisă”. Ziarul de Gardă a publicat un interviu cu Oliver Várhelyi, Comisarul european pentru extindere și vecinătate, care s-a aflat în vizită la Chișinău, în contextul în care țara noastră a dat startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană – screeningul bilateral, adică evaluarea legislației naționale în vederea racordării la legislația Uniunii Europene.

Comisarul european pentru extindere a subliniat importanța unui rezultat pozitiv la referendumul privind integrarea europeană ce urmează să se desfășoare în Republica Moldova, s-a referit la promisiunea autorităților de la Chișinău că țara va fi gata de aderare în 2030, la cum poate fi securizat parcursul nostru european și cum poate fi combătută influența Federației Ruse.

El a subliniat că „este foarte important să se contureze un consens național, însemnând că toate părțile politice sunt unite pentru a oferi tot ceea ce este necesar pentru ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene. Pentru că există o oportunitate unică pentru atinge acest obiectiv. Ușa este deschisă”, a subliniat comisarul european pentru extindere.

El a mai spus că UE ajută guvernul cu expertiză tehnică pentru a putea respinge toate atacurile cibernetice și amenințările hibride. Dar, cel mai important instrument în mâna poporului Republicii Moldovei sunt alegerile politice, la care vor face ca întreg acest proces să fie ireversibil”, citim în Ziarul de Gardă.

„Candidatul unic, oleacă independent” – este titlul unei analize IPN privind candidatura fostului procuror Alexandr Stoianoglo propus de PSRM la funcția de președinte.

Din păcate, nefiind politician, un om cumsecade, precum neîndoielnic este Alexandr Stoianoglo, a devenit, se pare, victimă a manipulărilor politice ale PSRM și liderului acestuia”, comentează autorul.

Dacă era un politician experimentat, Alexandr Stoianoglo ar fi ajuns la concluzia că niciodată un partid politic sau liderul acestuia nu renunța să candideze la o înaltă funcție publică, dacă sunt încrezători că o pot câștiga. De aceea, renunțarea în favoarea altei persoane, în special a uneia neexperimentate, este un truc politic pentru a camufla slăbiciunile și frica de a pierde alegerile. Trucurile, în schimb, permit pescuitul în ape tulburi, atenționează autorul.

Actualmente, favorit al Rusiei putiniste a devenit Ilan Șor și Blocul Pobeda, care au preluat fluxurile bănești din Rusia pentru menținerea controlului asupra Republicii Moldova. Problema este că Blocul Pobeda se căznește să identifice un candidat puternic la funcția de șef al statului, dar nu reușește, deocamdată. Acestea sunt circumstanțele, care-l fac pe Igor Dodon să se teamă de participarea la alegerile prezidențiale pe care a înțeles că nu le poate câștiga. De aceea, a recurs la identificarea unui substituent, care este Alexandr Stoianoglo.

Trucul lui Igor Dodon constă în crearea spațiului de manevră pentru a da vina pentru eșec pe partenerii care nu au manifestat maturitate politică, atunci când au fost puși în fața faptului împlinit...

Dacă ține câtuși de puțin la propria reputație și își respectă partenerii din opoziție cu care s-a aventurat în căutarea unui candidat unic, comun, atunci PSRM ar trebui să facă un lucru elementar – cel puțin, să schimbe titlul știrii din 8 iulie 2024 – „Alexandr Stoianoglo – candidatul PSRM la alegerile prezidențiale”, care pune în evidență minciuna promovată de liderul formațiunii despre faptul că Alexandr Stoianoglo ar fi un candidat independent, unic și apolitic.

Într-un editorial din Ziarul Național, comentatorul politic Nicolae Negru scrie că „în cazul lui Stoianoglo rămâne problema loialității față de Rusia.

„Va reuși el, ca politician, ca un eventual președinte, să-și depășească condiția etnică și să spună un adevăr neplăcut pentru Moscova? De exemplu, cui îi aparține Crimeea? Sau cine e responsabil pentru războiul din Ucraina? Făcând abstracție de relațiile sale cu Dodon, Platon, Plahotniuc, vor reuși alegătorii noștri să-l aprecieze pe Stoianoglo în afara apartenenței sale etnice, îl vor socoti pe deplin integrat, loial statului Republica Moldova? Ar fi naiv să se creadă că unii concurenți electorali nu vor pune această întrebare”, conchide autorul.

Într-un comentariu pentru Deschide.md, Vitalie Vovc îl numește pe StoianogloCANDIDATUL RACHETELOR”.

Practic, concomitent cu noutatea devastatoare despre atacul cu rachete asupra instituțiilor medicale din Ucraina a venit și noutatea despre candidatul lui Dodon la prezidențiale, care (pentru mine chiar a fost o surpriză) nu este altul decât fostul procuror general Stoianoglo. Îmi aduc aminte despre timpurile când unii din comentatori, dacă nu îi luau apărarea fățiș, îl caracterizau drept o personalitate integră și „de treabă”. Eu nu știu cum s-a făcut de Stoianoglo a acceptat „misiunea”. La drept vorbind, nici nu prea mă interesează. Dar, de acum înainte, el este parte integrantă a forțelor care trag cu rachete X-101 în spitale pentru copii. La fel precum este și Dodon. La fel precum sunt și toți acoliții lui Șor, toți acei care s-au afișat acum sau mai înainte alături de oficiali ruși, la Moscova ori în alte părți ale lumii. Și cale întoarsă nu prea este. Istoria a anulat purgatoriul!”, scrie autorul.

Jurnal.md informează despre audierile în Comisia parlamentară pentru securitate națională și ordine publică privind omorul de la Râșcani.

Vor fi audiați responsabilii de la Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală, Inspectoratul pentru migrație și CSM.

La 10 iulie, un atacator cu fața acoperită, care se deplasa pe trotinetă electrică, s-a apropiat de un alt bărbat care se afla la o terasă pe strada Kiev și a efectuat mai multe împușcături în direcția acestuia.

Poliția a declarat că bărbatul împușcat mortal, originar din Turcia, a fost anunțat anterior pe canalele Interpol de autoritățile de drept din Marea Britanie, cu scop de arestare și extrădare. Acesta era învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei, fiind membrul unei grupări criminale.

Oamenii legii menționează că bărbatul ucis nu a fost extrădat deoarece a depus anterior cerere de azil. Acum doi ani i-a fost refuzată procedura de azil, dar nu a fost emisă o decizie definitivă a instanței de judecată pe acest caz. Mai mult, individul a fost plasat în arest, cu ulterioara extrădare, dar a fost eliberat din arest în urma deciziei judecătorului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău