Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat drept "o eroare colosală" conflictul din Ucraina

  • 28 Iunie 2022 18:58
Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat drept

Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat marți drept "o eroare colosală" războiul din Ucraina, unde Rusia a lansat în februarie o amplă ofensivă, afirmații de o rară virulență din partea unui reprezentant al elitei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînțeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală", a spus Deripaska în cadrul unei rare conferințe de presă susținute la Moscova.

Deripaska a repetat de mai multe ori această formulă de "eroare colosală" și a calificat drept "război" situația din Ucraina, termen interzis în Rusia, unde autoritățile au impus utilizarea termenului de "operațiune militară specială".

Oligarhul, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, a apreciat de asemenea că nicio schimbare de regim politic nu ar fi de așteptat în Rusia. "Nu există potențial pentru o schimbare de regim", a declarat el, apreciind că "opoziția s-a retras in viața țării".

Oleg Deripaska, considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a mai făcut anterior apel la pace. La sfârșitul lui martie, el și-a exprimat opinia că războiul din Ucraina este o ''nebunie'' care, din cauza poziției radicale a ambelor părți, va dura mult timp și va fi o rușine pentru generații de acum înainte.

Oligarhul rus, care este vizat de sancțiuni occidentale, avea în 2022, potrivit revistei Forbes, o avere de 1,7 miliarde de dolari, comparativ cu 3,8 miliarde anul precedent.

Marți, el a criticat și răspunsul Moscovei la sancțiuni, deplângând faptul că autoritățile ruse nu au luat nici acum, "la 120 de zile de la începutul conflictului, deciziile care erau necesare" pentru a atenua impactul restricțiilor pentru economia rusă. Sancțiunile "sunt desigur mai grele pentru Rusia" decât pentru Occident, "aceasta este evident", a apreciat el.

Rusia a lansat o vastă ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie pentru 'demilitarizarea' și 'denazificarea' țării vecine, acuzând-o de un pretins genocid împotriva populației rusofone.

Rezistența încrâncenată a forțelor ucrainene a forțat Rusia să-și revizuiască ambițiile (de a cuceri întreaga Ucraină) și să se concentreze pe estul țării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverșunate, iar trupele ruse avansează lent.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:5,14 m/s
Thu
2
Fri
1
Sat
0
Sun
-4
Mon
-5
Arhivă Radio Chișinău