Olesea Stamate îi răspunde lui Fadei Nagacevschi, după ce acesta a acuzat-o că nu a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general

  • 18 Noiembrie 2019 16:05
Olesea Stamate îi răspunde lui Fadei Nagacevschi, după ce acesta a acuzat-o că nu a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general

Fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, îi răspunde actualului ministru, Fadei Nagacevschi, după ce acesta a acuzat-o că nu a anulat rezultatele concursului de pre-selecție a candidaților la funcția de procuror general, așa cum a anunțat că va face.

Solicitată de Radio Chișinău, Olesea Stamate susține că noile modificări la Legea Procuraturii, pentru care Guvernul Sandu și-a asumat răspundere în fața Parlamentului, urmau să anuleze rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. Dar, întrucât deputații și-au exprimat votul de neîncredere, acele modificări nu au fost aprobate, prin urmare, lista cu cei patru candidați selectați a rămas în vigoare, susține fostul ministru al Justiției.

„Am considerat că această listă nu poate merge la CSP. Această a fost poziția noastră clară. Or, o procedură viciată nu poate oferi încredere cetățenilor acestei țări. Și în acel context am inițiat procedura de modificare a legii care ulterior a fost angajată prin răspunderea Guvernului și, respectiv, acest concurs urma să fie anulat prin adoptarea acelor legi. Ținând cont de faptul că Parlamentul a exprimat votul de neîncredere Guvernului, acea lege nu a mai fost adoptată și, respectiv, acea listă este valabilă.”

În ceea ce privește încălcarea termenului de prezentare a listei Consiliului Superior al Procurorilor cu cei patru candidați la funcția de procuror general, fostul ministrul al Justiției recunoaște acest lucru, dar susține că era mai importantă selectarea unor candidați integri.

Înțeleg că există termenul de zece zile. Acest termen a fost depășit. Consider, însă, că interesul de a avea candidați integri, candidați față de care să nu planeze vreun dubiu din partea profesioniștilor și din partea cetățenilor este mult mai importantă decât o zi sau două în plus vis-a-vis de termenul care este stabilit de lege.

Olesea Stamate mai consideră că actualul ministru al Justiției își asumă o mare responsabilitate prin faptul că transmite Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați, întrucât procedura de selectare a acestora a fost grav viciată.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău