Olesea Stamate despre urgența evaluării lui Stoianoglo: Dosarul poate dura prea mult

  • 12 Noiembrie 2021 08:14
Olesea Stamate despre urgența evaluării lui Stoianoglo: Dosarul poate dura prea mult

Vicepreședintele PAS, Olesea Stamate, spune că decizia șefului statului de a cere Consiliului Superior al Procurorilor inițierea procedurii de evaluare a activității lui Alexandr Stoianoglo are loc acum, întrucât dosarul penal al procurorului general suspendat poate dura prea mult. Președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului mai spune că evaluarea activității și anchetarea lui Stoianoglo sunt două procese paralele, notează IPN.

Ieri, Consiliul Superior al Procurorilor a permis inițierea procedurii de evaluare a activității procurorului general suspendat, solicitată de președintele Maia Sandu. Potrivit CSP, activitatea lui Stoianoglo va fi evaluată de o comisie specială a cărei componență urmează a fi stabilită ulterior.

„Acest dosar poate dura destul de mult. Avem experiența dosarelor care durează 5-7 ani și asta este grav. Evaluarea lui nu va avea loc prin prisma acuzațiilor care i se aduc, comisia va evalua activitatea lui de procuror general, e vorba despre activitate managerială, succes în gestionarea activității Procuraturii, ce a reușit să facă pe perioada mandatului. Faptul că Stoianoglo este sub investigație penală nu contează în timpul evaluării”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Președintele comisiei juridice, numiri și imunități spune că în timpul procedurii de evaluare, Alexandr Stoianogo va fi audiat, iar dacă dosarul său nu va fi trimis în judecată, iar comisia de evaluare va constata o activitate ireproșabilă a acestuia, Stoianoglo va reveni la șefia Procuraturii Generale.

„Sunt două procese paralele, unul este evaluarea, dacă obține nota 10, foarte bine. Și dacă în cazul urmăririi penale se demonstrează că nu sunt suficiente probe pentru a-l acuza, atunci el revine în funcție. Comisia de evaluare urmează să-și elaboreze o metodologie, care se aprobă de CSP și în baza acestui regulament se desfășoară evaluarea, va fi analizat progresul pe anumite dosare, vor fi intervievați procurori, factori de decizie din cadrul Procuraturii, eventual pe procurorul general suspendat. Va fi elaborat raport și raportul este prezentat CSP”, a mai spus Olesea Stamate.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie. El este învinuit de corupere pasivă, abuz în serviciu, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu. Infracțiunile ar fi fost săvârșite în 2011, când deținea funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și în 2021, când deținea funcția de Procuror General. Stoianoglo pledează nevinovat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău