Olesea Stamate: Curtea Anticorupție este un instrument care ar putea ajuta la mărirea vitezei cu care se examinează cazurile de mare corupție
-
11 Septembrie 2023 14:45
Republica Moldova a făcut suficient progres pentru a avea o discuție bună cu Comisia Europeană în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare, în special în domeniul adoptării legislației, a declarat pentru Radio Chișinău președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate.
„Eu cred că noi am făcut suficient progres pentru a avea o discuție bună cu Comisia Europeană. Unele aspecte sunt mai greu de evaluat în termeni cantitativi, dar în special pe adoptarea legislației prevăzută în condiționalități autoritățile au depus efort maxim”, a declarat Olesea Stamate.
Olesea Stamate spune că, cel mai probabil, Legislativul de la Chișinău va supune votului, săptămâna viitoare, în lectura a doua, Legea cu privire la măsurile speciale de investigație.
Pentru alte condiționalități înaintate de Comisia Europeană termenul a fost extins până în primăvara viitoare, a spus Olesea Stamate:
”Evaluarea candidaților pentru funcția de membru a colegiilor CSM și CSP, desfășurarea concursului pentru funcția de procuror general. Nu au termenul de implementare acum în octombrie, au un termen extins”, a spus Olesea Stamate.
Președinta Comisiei juridice s-a referit și la vizita unei delegații a Comisiei de la Veneția aflată în aceste zile la Chișinău în vederea pregătirii unei opinii legate de înființarea în Rep. Moldova a Tribunalului Anticorupție, la inițiativa președintei Maia Sandu, care urmează să examineze dosarele complexe de corupție:
”Au avut întâlniri cu reprezentanții diferitor instituții publice care ar avea tangențe cu subiectul Curții Anticorupție. Au fost punctate anumite aspecte care ar putea fi sensibile în proiectul de lege. Ne-am exprimat și noi opinia că am fi gata, în urma emiterii Opiniei Comisiei de la Veneția, să reconsiderăm, să modificăm anumite aspecte ale proiectului”, a precizat Olesea Stamate.
Înființarea Tribunalului Anticotrupție are legătură indirectă cu cele 9 cerințe ale Comisiei Europene, potrivit Olesei Stamate.
”Una din condiționalități este progresul pe dosarele de mare corupție și atunci, indirect, Curtea Anticorupție este un instrument care ar putea ajuta la mărirea vitezei cu care se examinează cazurile de mare corupție în instanțele de judecată”, a conchis Olesea Stamate.
Amintim că în luna octombrie Comisia Europeană urmează să prezinte un raport privind progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea celor 9 condiționalități asumate după obținerea, anul trecut, a statutului de țară candidată la aderare, raport crucial pentru deschiderea negocierilor de aderare. Reformele din domeniul justiției sunt printre cele mai importante cerințe din partea autorităților europene, în special combaterea corupției, obținerea rezultatelor în investigații, deoligarhizarea și combaterea crimei organizate.