Oleg Serebrian însoțit de șefa Misiunii OSCE în R. Moldova, Kelly Keiderling, a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting

  • 24 Octombrie 2022 16:03
Oleg Serebrian însoțit de șefa Misiunii OSCE în R. Moldova, Kelly Keiderling, a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, dl Thomas Mayr-Harting, însoțit de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, dna Kelly Keiderling.

Discuțiile s-au axat pe dinamica curentă a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, interacțiunea în formatele ,,1+1”, grupuri de lucru sectoriale și Comisia Unificată de Control, factorii obiectivi ce fac imposibilă relansarea activităților în formatul de negocieri ,,5+2” și a conferințelor bavareze pentru promovarea măsurilor de consolidarea a încrederii, cele mai importante probleme de pe agendă, din partea Chișinăului fiind evocate: libera circulație, fermierii din raionul Dubăsari, liceele/ gimnaziile cu predare în limba română, drepturile omului ș.a.
 
Vicepremierul pentru reintegrare a menționat că actualul context regional impune necesitatea instituirii unor noi platforme de dialog pe problematica transnistreană.
 
A fost repetată abordarea privind necesitatea sincronizării procesului de implementare concomitentă a dezideratelor de integrare europeană și de reintegrare a țării.
 
S-au făcut referințe la provocările și crizele manifestate în sfera de securitate, energetică, economică, situația instabilă din perimetrul Zonei de Securitate, fiind evidențiate eforturile întreprinse pentru a gestiona optim aceste procese și a evita scenariile nedorite și în măsură se pericliteze atmosfera de pace și de stabilitate.
 
Viceprim-ministrul a evidențiat disponibilitatea de a participa la o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici și a informat că în timpul apropiat sunt planificate și alte reuniuni ale grupurilor de lucru sectoriale (de ex.: în domeniul protecției mediului înconjurător), se arată în comunicat. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău