Oleg Serebrian: Funcționarea celor opt școli cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană nu va fi periclitată

  • 17 Ianuarie 11:14
Oleg Serebrian: Funcționarea celor opt școli cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană nu va fi periclitată

Funcționarea celor opt școli cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană nu va fi periclitată și nu vor fi create impedimente pentru fermierii din Dubăsari care dețin terenuri după traseul Camenca Tiraspol. Sunt promisiunile Tiraspolului  în urma reuniunii de ieri în format 1+1, potrivit declarațiilor Vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian înainte de ședința Cabinetului de Miniștri de astăzi, transmite Radio Chișinău.

Totodată oficialul a venit cu anumite clarificări ce țin de noul Cod Vamal intrat în vigoare de la 1 ianuarie și care a stârnit reacții amenințătoare la Tiraspol:

”Codul Vamal s-a modificat în Republica Moldova în general, nu a fost o prevedere expres pentru regiunea transnistreană cum am văzut că s-a scris în mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului. Conform prevederilor noului Cod Vamal sunt anulate taxele de proceduri vamale pe care antreprenorii din stânga Nistrului le achitau din august 2023. Aceste taxe au fost anulate, s-au introdus taxe vamale egale unice pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Nu sunt nici TVA și nici accize.

Dacă facem o extrapolare a volumului comerțului regiunii transnistrene în 2023 și aplicăm aceste taxe retroactiv, pentru a face un calcul vom ajunge la 100-120 de milioane de lei. Dacă ar fi fost aplicate taxele de proceduri se ajungea la 60-70 de milioane. Diferența este de 50 de milioane de lei - circa 2,5- 3 milioane de dolari. În niciun caz sumele apărute în presă”, a declarat Oleg Serebrean. Serebrean.

Vicepremierul pentru reintegrare susține că acești bani revin în regiunea separatistă sub formă de servicii medicale, acordate cetățenilor care locuiesc în stânga Nistrului, pensii sau burse pentru tinerii care studiază în partea dreaptă a Nistrului.

Anul trecut circa 50 de mii de locuitori ai regiunii au beneficiat de servicii medicale în dreapta Nistrului, a menționat Oleg Serebrian.

”Volumul cheltuielilor din bugetul de stat sau alte bugete ale Rep. Moldova pentru cetățenii din stânga Nistrului, ar egala sau chiar depăși aceasta sumă prelevată din taxele vamale. Fără îndoială acești bani se întorc în regiunea transnistreană, altfel, în burse, servicii medicale, pensii și interesul nostru este să creștem aceste cheltuieli pentru cetățeanul din stânga Nistrului. Nu facem nicio diferență. Interesul nostru nu este asfixierea companiilor din stânga Nistrului, vrem ca ele să funcționeze normal, dar în conformitate cu legile Rep. Moldova în același câmp concurențial”, a spus Oleg Serebrian

Întrevederea de marți, 16 ianuarie, a fost prima reuniune în formatul 1+1 din acest an, și a avut loc la șapte luni după ultima întâlnire între reprezentantul Chișinăului și Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. Întâlnirea a avut loc într-un context complicat și complex național și regional și a fost catalizată de anumită tensionare a relațiilor între cele două maluri după intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Rep. Moldova.

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxe vamale egale.

Ca măsuri de răspuns la acestea, administrația de la Tiraspol a anunțat anularea „regimului vamal preferențial” pentru fermierii din raionul Dubăsari și majorarea tarifelor la apă, căldură, curent și gaze pentru entitățile din regiune care se află sub jurisdicția Chișinăului, printre care și cele opt școli cu predare în limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău