Oficiali NATO: „Alianța oferă susținere pentru R. Moldova, în ceea ce privește contracararea dezinformării, consolidarea capabilităților de apărare și sporirea securității”
-
19 Noiembrie 14:57
La Forumul de Securitate de la Chișinău, oficiali Alianței Nord-Atlantice și experți în domeniul apărării au reamintit importanța unui mesaj de „forță colectivă” în fața agresiunii Rusiei. Totodată, ei au subliniat pericolele generate de percepțiile greșite despre NATO care există în societatea moldovenească, transmite Radio Chișinău.
NATO sărbătorește 30 de ani de parteneriat cu Rep. Moldova, subliniind respectul pentru neutralitatea și independența țării. În contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Alianța continuă să sprijine Rep. Moldova în combaterea amenințărilor hibride și consolidarea securității naționale, a declarat asistentul Secretarului General al NATO pentru inovare, combaterea amenințărilor hibride și cibernetice, Jean-Charles Ellermann-Kingombe.
„NATO menține un respect pentru alegerea acestei țări și pentru neutralitatea constituțională a ei. Rep. Moldova continuă să fie în lumina amenințărilor hibride. Rusia se pare că își testează întreg instrumentarul de amenințări hibride pe teritoriul Rep. Moldova. NATO oferă susținere pentru Rep. Moldova, în ceea ce privește contracararea dezinformării, consolidarea capabilităților de apărare și sporirea securității”, a menționat Jean-Charles Ellermann-Kingombe.
În contextul războiului din Ucraina, experta Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt principală a Alianței Nord-Atlantice timp de 30 de ani, evidențiază importanța unei colaborări mai strânse între UE, NATO și administrația Statelor Unite pentru a contracara alianța dintre Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, promovând un mesaj de „forță colectivă” pentru a asigura pacea.
„Cred că, devine mult mai important pentru UE și NATO să lucreze în colaborare cu administrația nouă a SUA, pentru a soluționa aceste probleme și a promova ideea, chiar și la Washington că un acord de pace în Ucraina, conform condițiilor lui Putin, este privit cu atenție atât la Beijing, cât și la Teheran și Pyongyang. Este important să transmitem un mesaj de „forță” colectivă, nu de „slăbiciune” colectivă, pentru că slăbiciunea nu va duce la pace”, a subliniat experta Oana Lungescu.
Istoricul și analistul Anatol Țăranu a avertizat că, pe lângă pericolul unei invazii ruse, percepția eronată despre NATO, care domină societatea moldovenească, reprezintă o mare amenințare pentru securitatea Rep. Moldova.
„NATO este o alianță de război. Asta este percepția care domină în societatea moldovenească într-o zonă extrem de extinsă și această percepție, după părerea mea, reprezintă un pericol și mai mare decât ceea ce se numește pericolul invaziei ruse. Acest pericol din interior macină securitatea Rep. Moldova și ne face extrem de vulnerabili, fiindcă ne lipsește de perspectiva garantării unei soluții de securitate și care ar permite Rep. Moldova să se apere eficient de ceea ce se numește pericolul rusesc”, a spus Anatol Țăranu.
Relațiile dintre Rep. Moldova și NATO au fost stabilite în 1992, când Rep. Moldova a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic. Obiectivul principal al cooperării este de a sprijini eforturile țării de a-și reforma și moderniza instituțiile și structurile de apărare și securitate.