Oficial ungur: Șansa cea mai realistă a Ungariei de a-și diversifica sursele de energie este cooperarea cu România

  • 26 Aprilie 2018 20:25
Oficial ungur: Șansa cea mai realistă a Ungariei de a-și diversifica sursele de energie este cooperarea cu România DCNews

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat joi că șansa cea mai "realistă" a Ungariei de a-și diversifica sursele de energie o reprezintă cooperarea cu România, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Comentând discuțiile purtate joi la Bruxelles cu comisarul european pentru politici climatice și energie, Arias Canete, ministrul ungar a declarat că, "în pofida retoricii europene mărețe", problema securității energetice a Europei centrale încă nu a fost rezolvată, iar cel mai "realist" progres este posibil în România, dacă aceasta își respectă angajamentul de a începe să producă gaz natural în Marea Neagră și modernizează în scurt timp conducta dintre Ungaria și România pentru a permite transportul în flux bidirecțional.

În aceste condiții, Ungaria poate spera, din 2022, să-și diversifice resursele de gaz natural, a menționat Szijjarto.

Ministrul ungar de externe a mai afirmat, după întâlnirea sa cu comisari europeni la Bruxelles, că Uniunea Europeană trebuie să fie mai "curajoasă" și mai rapidă în procesul de extindere în Balcanii de Vest și încă în acest an ar trebui deschise toate capitolele negocierilor de aderare ale Serbiei și Muntenegrului. El a precizat că guvernul ungar este nemulțumit în mod special de faptul că aderarea Muntenegrului și a Serbiei este prevăzută de Comisie pentru 2025, cel mai devreme.

Peter Szijjarto a subliniat că aderarea statelor din Balcanii de vest este în interesul economic și de securitate al Europei pe ansamblu, iar dacă acest subiect va fi neglijat "ar putea apărea foarte ușor un nou val de imigrație la granițele sudice ale UE, care înseamnă în acest caz granița Ungariei".

El a calificat totodată drept "dezamăgitoare" declarația de săptămâna trecută a președintelui francez Emmanuel Macron conform căreia Parisul va sprijini extinderea doar după reforma internă a UE.

"Din păcate acest lucru confirmă că Europa de vest nu înțelege cu adevărat zona. Balcanii de vest pot provoca o instabilitate europeană foarte gravă, dar pot determina și progrese serioase în privința securității Europei ', a adăugat Szijjarto.

Ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior s-a întâlnit mai la Bruxelles cu Tibor Navracsics, comisarul european responsabil pentru cultură și educație, precum și cu Johannes Hahn, comisarul pentru extindere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău