Oficial NATO la Chișinău: Alianța ia în considerare extinderea suportului pentru R. Moldova pentru a-și spori reziliența și independența politică

  • 16 Mai 2023 14:28
Oficial NATO la Chișinău: Alianța ia în considerare extinderea suportului pentru R. Moldova pentru a-și spori reziliența și independența politică

Alianța Nord Atlantică ia în considerare extinderea suportului politic și practic pentru Rep. Moldova pentru a-și spori reziliența și independența politică, a declarat astăzi, președintele Comitetului Militar NATO, amiral Robert Bauer, aflat în vizită la Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă comune cu oficialul NATO, comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc, s-a referit la colaborarea între Rep. Moldova și Alianță apreciind pachetul de sprijin aprobat în februarie pentru consolidarea sectorului de apărare și combaterea atacurilor hibride. Organizarea la Chișinău a summit-ului Comunității Politice Europene, se află pe agenda discuțiilor pe care delegația condusă de oficialul NATO, scrie Radio Chișinău.

În condițiile în care Rep. Moldova, la fel ca și alte state europene, plătește un preț imens din cauza războiului de agresiune al Rusiei din Ucraina, cererea Chișinăului de sprijin în a-și întări sectorului apărării reprezintă o prioritate pe agenda comună Rep. Moldova-NATO, a declarat președintele Comitetului Militar NATO, amiral Robert Bauer. Oficialul a subliniat că acest ajutor va fi oferit atât timp cât Moldova va avea nevoie:

Facem în prezent pași concreți în vederea extinderii suportului politic și practic pentru Rep. Moldova, în susținerea rezilienței și independenței voastre. NATO respectă în totalitate neutralitatea constituțională a Rep. Moldova. Respectarea deciziilor suverane se află în inima a tot ceea ce face NATO și arătăm acest lucru în relațiile cu partenerii noștri”, a declarat președintele Comitetului Militar NATO, amiral Robert Bauer.

La mijlocul lunii februarie, NATO a anunțat un pachet de asistență non-letală pentru Rep. Moldova, ca răspuns la solicitarea Chișinăului pentru a fi ajutat să facă față provocărilor războiului hibrid fără precedent pe care Rusia îl duce în țara noastră. Comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc, apreciat sprijinul oferit de NATO, subliniind că dezvoltarea sectorului apărării reprezintă în prezent una din prioritățile actualei guvernări.

„Dezvoltarea capacităților de apărare și transformare a armatei naționale într-o instituție modernă, ajustată la standardele internaționale și capabilă să ofere securitate cetățenilor țării noastre, este unul din obiectivele conducerii Rep. Moldova. Apreciem mult susținerea NATO în vedere oferirii unui ajutor semnificativ inclusiv prin diverse forme de instruire, la școli și centre de excelență, exerciții desfăț surate în comun cu militarii țărilor NATO și țărilor partenere, dar și expertiza oferită pentru elaborarea documentelor de politici în domeniul apărării conform principiilor unei guvernări democratice” a menționat Comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc.

Amintim că  o delegație, condusă de amiralul Robert Bauer, Președintele Comitetului Militar al Alianței Nord Atlantice (NATO), efectuează o vizită oficială la Chișinău, până pe 17 mai curent.

În contextul vizitei, amiralul Bauer are programate întrevederi de lucru cu conducerea Ministerului Apărării și Marele Stat Major al Armatei Naționale, oficiali din cadrul instituțiilor de stat, precum și cu reprezentanții Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Rep. Moldova a aderat la programul NATO „Parteneriatul pentru Pace”  în 1994, iar trei ani mai târziu,  a fost instituită Misiunea Republicii Moldova pe lângă NATO.

Începând cu anul 2014, Republica Moldova contribuie la operațiunea de pacificare condusă de NATO KFOR în Kosovo în care până acum mii de militari au beneficiat de programe de instruire militară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău