Octavian Țâcu | "La nivel internațional s-a produs un lucru care poate schimba în curând situația la nivel global, regional și implicit a noastră proprie" (Revista presei)

  • 21 Noiembrie 2018 09:33
Octavian Țâcu |

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia, titrează Ziarul de Gardă. După ce a prezentat obiectivele strategice ale Băncii Naționale pentru următorii trei ani, Sergiu Cioclea a anunțat că a depus o cerere de plecare din funcția de guvernator al BNM, începând cu data de 30 noiembrie.

Demisia guvernatorului BNM este o noutate negativă pentru sectorul bancar, titrează agenția IPN. Guvernatorii nu se schimbă ca mănușile, este o funcție care durează mult timp, susține expertul economic Viorel Gârbu, în cadrul unei emisiuni la TV8. În opinia lui, schimbarea guvernatorului în perioadă preelectorală, în condițiile în care Republica Moldova se află într-o perioadă destul de tensionată, atunci când mulți donatori au o viziune destul de critică față de evoluțiile din țară, nu este una binevenită.

Fostul ministru de Finanțe Veaceslav Negruță presupune că cea mai mare problemă pentru guvernator a creat-o amnistia capitalurilor. Faptul că guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia într-un briefing ad-hoc arată că acesta era determinat să plece și probabil că există niște lucruri grele pe care guvernatorul Cioclea le-a considerat poate o lovitură puternică față de dânsul ca economist, în funcția pe care a deținut-o, crede Veaceslav Negruță, citat de IPN. Expertul a atenționat în cadrul unei emisiuni la JurnalTV asupra unei gestionări de la distanță a Băncii Naționale. „Vedem o interferență. Nu știu dacă e din afară, din Banca Națională sau din zona politicului, dar aceasta mă duce la gândul că cineva foarte insistent a lucrat ca să preia BNM nu doar așa cum era până acum, dar chiar și de la distanță”, spune expertul.

Istoricul Octavian Țîcu, scrie într-un editorial pe portalul Cotidianul.md că la nivel internațional s-a produs un lucru care poate schimba în curând situația la nivel global, regional și implicit a noastră proprie. El se referă la alegerile intermediare din Statele Unite. Camera Reprezentanților din Congresul SUA, câștigată de democrați, trebuie să devină principalul nostru sprijin în pledarea cauzei pro-occidentale, scrie Octavian Țîcu, denunțând regimul de la Chișinău, care „nu va avea scrupule în instaurarea „modelului rusesc” de putere”. Autorul observă că Uniunea Europeană a repudiat regimul lui Plahotniuc, susținând opoziția de la Chișinău, iar la Washington se produce o schimbare care oferă posibilitatea unei repoziționări americane la nivel global și regional. Dar, subliniază autorul, pentru toate acestea este nevoie de o mobilizare totală a societății.

Adevărul atenționează asupra unui Studiu care arată că: Procentul tinerilor din Moldova care nu au nicio activitate este dublu față de UE. Doar trei din zece tineri din Republica Moldova sunt încadrați pe piața muncii și doar jumătate dintre ei activează conform studiilor pe care le-au făcut, arată o cercetare realizată de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova. Șapte din zece tineri sunt inactivi din punct de vedere profesional. Din cei șapte care nu lucrează doar trei sunt în proces de studii și de formare profesională, iar ar alți doi sunt hotărăți să își caute un loc de muncă peste hotare. Studiul evidențiază două tendințe ale pieții muncii: faptul că scade numărul tinerilor care inițiază o afacere și crește numărul tinerilor care nu sunt implicați în nicio activitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău