Octavian ȚÂCU: Minoritățile etnice, folosite împotriva independenței și aspirațiilor europene

  • 06 Iulie 2016 17:57
0%
00:00:00
00:00:00

”Moscova a folosit minoritățile etnice ca forță mobilizatoare întâi împotriva independenței R. Moldova și acum împotriva aspirațiilor ei de integrare europene”, susține istoricul Octavian Țâcu.

” Această utilizare tridimensională: inițial pentru menținerea în domeniul unional, apoi în sfera de influență rusă și a treia pentru a contracara eforturile de integrare europeană, arată că factorul minorităților etnice este unui extrem de important în strategiile Moscovei de control asupra R. Moldova”.

Totodată, Octavian Țâcu denunță faptul politicienii de la Chișinău folosesc electoratul pro rus în interese politice. ”La un anumit moment, cei pe care noi îi considerăm clasa politică judecă oportunist și trec în tabăra pro rusă tocmai din raționamentul de a avea un câștig politic, pentru că știu că de acolo vin bani, interese și influență”.

Potrivit istoricului, consolidarea societății ar putea fi realizată dacă autoritățile vor putea demonstra că acest stat este viabil: ”În interiorul Republicii Moldova există niște repere care ar putea să consolideze societatea și minoritățile, pentru că între noi nu există ură, chiar și în regiunea transnistreană la nivelul populației,  între găgăuzi la fel, există căsătoriri mixte, ei se integrează... Alt factor ar fi capacitatea clasei politice de a convinge că Republica Moldova este un stat viabil.Dacă din 2009 până în 2016 s-ar fi reușit implementarea unor reforme consistente, care să crească bugetul personal al cetățenilor, dezvoltarea infrastructurii, a încrederii în sistemul justiției, a dezvoltării și atrageri investitorilor, această problemă n-ar mai fi fost atât de stringentă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,14 m/s
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău