Octavian Iachimovschi: Dosarul Șor nu a fost influențat politic. Suntem convinși de probele noastre

  • 20 Aprilie 10:54
Octavian Iachimovschi: Dosarul Șor nu a fost influențat politic. Suntem convinși de probele noastre

Decizia Curții de Apel privind condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare este definitivă și executorie. O spune adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, potrivit căruia decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, însă CSJ nu mai examinează probele procurorilor, ci doar se pronunță pe corectitudinea procedurii. Potrivit procurorului, prin declarațiile lor, politicienii nu au influențat evoluția acestui caz, decizia Curții de Apel fiind bazată doar pe probe, notează IPN.

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție spune că nu este necesară decizia Curții Supreme de Justiție pentru ca Ilan Șor să fie arestat și dus la penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa, întrucât decizia Curții de Apel este executorie.

„Deciziile Curții de Apel sunt definitive și executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar atunci când se pronunță Curtea Supremă de Justiție, decizia devine irevocabilă. Începând cu data de 30 mai, părțile, adică partea apărării și partea acuzării au la dispoziție două luni pentru a ataca cu recurs această decizie la CSJ. Recursul la Curtea Supremă se poate axa doar pe încălcări de procedură, deja CSJ nu mai examinează fondul, altfel spus, nu supune unei reexaminări probele”, a spus Octavian Iachimovschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit procurorului, extrădarea lui Ilan Șor din Israel este responsabilitatea Ministerului Justiției. De abilitatea reprezentanților statului în a argumenta necesitatea extrădării, depinde dacă Ilan Șor va fi sau nu adus acasă pentru a-și ispăși pedeapsa, spune procurorul.

„Ministerul Justiției a formulat o cerere de extrădare în adresa autorităților din Israel. Colegii de la Ministerul Justiției ne-au solicitat o copie a dispozitivului deciziei, deja ei urmează să fie în legătură cu autoritățile similare competente din Israel pentru a decide asupra eventualității procedurii de extrădare. Eu, personal, am găsit două cazuri în care Israelul și-a extrădat propriii cetățeni, cel puțin, un caz a fost în Federația Rusă în anii 2000. Legislația statului Israel prevede anumite nuanțe, așa că Ilan Șor, în cazul în care decizia rămâne definitivă, executorie, ulterior irevocabilă, după Curtea Supremă, Ilan Șor poate să aleagă locul unde să ispășească pedeapsa cu închisoarea”, a explicat procurorul.

Reprezentantul Procuraturii Anticorupție respinge categoric acuzațiile că dosarul Șor ar fi unul politic, menționând că decizia Curții de Apel a fost luată în baza probelor concludente prezentate de procurori.

„Politicienii își au agenda lor politică, ei fac declarațiile pe care le consideră de cuviință, dar pot să afirm că acest dosar nu a fost influențat politic în niciun mod și sunt convins că nici judecătorii nu au fost influențați politic pentru a pronunța decizia pe care au pronunțat-o. Noi suntem convinși de probele pe care le-am prezentat și de argumentele noastre”, a spus Octavian Iachimovschi.

La 13 aprilie Curtea de Apel l-a recunoscut culpabil pe Ilan Șor în dosarul „Fraudei bancare” și l-a condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis. Avocații lui Ilan Șor au anunțat că vor contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Tue
22
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău