Octavian Armașu, audiat în Parlament: BNM a fost nevoită să intervină pe piața valutară din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina
-
31 Martie 2022 16:10
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a confirmat astăzi în cadrul audierilor din Parlament că activele oficiale de rezervă ale BNM s-au micșorat în ultima perioadă, dar intervenția a fost necesară pentru a minimiza efectele crizei energetice și războiului din Ucraina. Șeful Băncii Centrale a dat asigurări că BNM deja a început să recupereze prin achiziții de valută odată ce situația se calmează.
Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat în cadrul audierilor în plenul Parlamentului că la ora actuală activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale se cifrează la 3,4 miliarde de dolari, în scădere cu 647 de milioane față de luna octombrie 2021, când erau puțin peste 4 miliarde de dolari.
Octavian Armașu a explicat că BNM a fost nevoită să intervină pe piața valutară din Rep. Moldova pentru reglarea dezechilibrelor.
Guvernatorul a spus că intervențiile BNM au fost necesare pe fondul a două șocuri – criza energetică și războiul din Ucraina.
Cel mai mare agiotaj pe piața valutară s-a acuzat în primele zile de după invazia Rusiei în Ucraina, iar intervenția BNM a fost necesară pentru a liniști piața.
Șeful Băncii Centrale a mai spus că din octombrie anul trecut și până acum, BNM a vândut peste 700 de milioane de dolari.
Totodată, guvernatorul a spus că BNM deja recurge la cumpărarea de valută, în condițiile în care situația se calmează treptat. Potrivit lui Armașu, în ultimele zile, au fost procurate 11,2 milioane USD și acest proces va continua.
Totodată, Octavian Armașu a dat asigurări că la nivel de stabilitate financiară nu există riscuri iminente în contextul raporturilor sistemului bancar al Rep. Moldova cu cele din Rusia, Belarus și Ucraina.
Băncile noastre sunt bine capitalizate ca să absoarbă eventualele șocuri, a spus Armașu.
Totuși, guvernatorul a admis că vor avea de suferit remitențele din Rusia și ar putea să apară presiuni suplimentare inflaționiste în contextul în care se schimbă lanțul de aprovizionare pentru o serie de produse.