Obținerea statutului de candidat UE va reprezenta o desprindere de spațiul instabilității și insecurității, opinii

  • 07 Mai 2022 08:45
Obținerea statutului de candidat UE va reprezenta o desprindere de spațiul instabilității și insecurității, opinii

Obținerea statutului de țară candidat la aderare va reprezenta desprinderea Republicii Moldova de spațiul sărăciei și insecurității. Este opinia fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. De asemenea, reprezentanții guvernării spun că statutul de candidat UE, care ar putea fi obținut în luna iunie, va oferi Republicii Moldova șansa modernizării și dezvoltării.

Obținerea statutului de țară candidat la aderare va însemna pentru Republica Moldova ireversibilitatea parcursului european. Iar gestionarea impecabilă a crizei refugiaților ucraineni este un motiv în plus ce demonstrează că moldovenii sunt un popor european, spun reprezentanții guvernării.

„Sper că vom deveni țară candidat la aderare la sfârșitul lunii iunie. Asta va reprezenta o motivație pentru cetățeni, iar guvernările, oricare ar fi ele, vor fi puse la treabă, ca să implementeze reformele necesare. În procesul de aderare este problema birocratică, dar mai este și aspectul perceperii țărilor de către statele membre. Țările europene au fost pozitiv impresionate de modul cum societatea moldovenească a reacționat la problema refugiaților. Este important să păstrăm coeziunea în societate, ca această dorință de a deveni stat membru să se reflecte în rezultatul alegerilor”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Obținerea statutului de țară candidat nu presupune aderarea imediată la UE, însă oferă o perspectivă clară a eurointegării și o agendă conturată a reformelor ce urmează a fi implementate, spune ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

„Acest eveniment poate asigura o rupere a Republicii Moldova de spațiul instabilității, insecurității și de spațiul sărăciei. Este o șansă pentru Republica Moldova. Dar trebuie să ținem cont că Turcia a obținut statutul de țară candidat acum mulți ani și încă este în faza de negocieri. Precizarea este importantă pentru a înțelege că depinde doar de noi ce se va întâmpla, ulterior nu mai poate fi vorba de conjunctura politică. Ce ține de criteriile de aderare, eu sunt optimist. Inclusiv la capitolul economie de piață, noi totuși nu avem o participare a statului în economie cum au alte state”, a spus Alexandru Tănase.

În același timp, jurnalistul Ion Terguță spune că depunerea cererii de aderare a fost un moment determinat de conjunctura geopolitică, iar războiul din Ucraina a accelerat procesul apropierii Republicii Moldova de comunitatea europeană.

„Uniunea Europeană a spus clar că nu intenționează extinderea spre Est. Este meritul poporului Republicii Moldova pentru că a făcut această alegere, dar întrebarea este ce a făcut guvernarea pentru asta? Dacă e să fim sinceri, noi n-am îndeplinit criteriile Acordului de Asociere. Dacă se mergea strict pe aceste criterii, Republica Moldova nu avea nicio șansă. Dar acum avem această conjunctură geopolitică, care ne permite să obținem acest statut. Avem suficiente probleme pe care trebuie să le rezolvăm, iar dacă vom merge pe ideea că europenii trebuie să ne tragă în UE, este o strategie greșită”, a spus jurnalistul Ion Terguță.

Acum două zile, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Comisiei Europene și Consiliului European oferirea statutului de țară candidat la aderare pentru Republica Moldova. Un astfel de statut se obține prin votul unanim al statelor membre UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău