Obama: Crimeea este o achiziție scumpă

  • 03 Februarie 2015 16:27
Obama: Crimeea este o achiziție scumpă

NEZAVISIMAIA GAZETA - Preșdintele Barack Obama a declarat într-un interviu pentru CNN că politica SUA față de Rusia a fost destul de eficientă pentru a slăbi economia rusă.

Președintele american a spus că, anterior, el a stabilit niște "relații de lucru eficiente cu domnul Medvedev". "Ca urmare, economia Rusiei a început să crească, autoritățile aveau posibilitatea să diversifice economia. Relațiile Rusiei cu Europa și cu toată lumea au fost puternice, cu ajutorul nostru, Rusia a intrat în Organizația Mondială a Comerțului", a spus Obama. El crede că decizia lui Putin cu privire la Crimeea și Ucraina, fuga lui Ianukovici, "după ce noi am acționat ca un intermediar în transferul de putere din Ucraina", a dus la izolarea diplomatică a Rusiei, iar "Europei i s-a făcut lehamite să mai aibă de-a face cu Rusia".

Toate acestea au dus la sancțiunile care au slăbit economia rusă. Obama consideră că acțiunile președintelui rus Vladimir Putin sunt "niște improvizații", care duc la încălcarea normelor de drept internațional, la încălcarea integrității și suveranității teritoriale a Ucrainei. "Nu există nicio formulă care să ducă la un sfârșit bun pentru Rusia. Anexarea Crimeii este o acțiune costisitoare, o achiziție dezavantajoasă pentru Rusia", a spus Obama. El este convins că puterea unei țări se măsoară prin cunoștințele ei, prin abilități și prin capacitatea de a face export. "Noi putem face în așa fel încât Rusia să suporte pierderi tot mai grele, și chiar ne ocupăm de acest lucru. Noi putem exercita o presiune diplomatică asupra Moscovei. Nu cred că un conflict militar real între SUA și Rusia ar putea fi o decizie înțeleaptă pentru America sau pentru întreaga lume", a subliniat Obama. El a menționat, de asemenea, că Statele Unite ale Americii se ocuopă de fortificarea țărilor NATO de la frontiera cu Federația Rusă.
SUA consideră că Rusia finanțează și pregătește trupele secesioniste, iar armata rusă le acordă sprijin, a spus Obama.

Președintele american a subliniat că SUA vor continua să sprijine economia Ucrainei și reformele autorităților de la Kiev. «New York Times» scrie că SUA pot începe livrarea de arme letale către Ucraina. După cum remarcă ziarul american, generalul Philip Breedlove, comandantul forțelor NATO din Europa, și mulți membri ai Administrației SUA au această părere. Cu toate acestea, "președintele american nu a luat o decizie cu privire la furnizarea unui astfel de ajutor letal". Ziarul scrie că această problemă se studiază după o serie de eșecuri grave, suferite de armata ucraineană în ultimul timp. Pe de altă parte, probleme livrărilor de arme se impune și pentru că sancțiunile economice contra Rusiei nu au modificat politica Moscovei față de Ucraina.

Pe 5 februarie, John Kerry, secretarul de stat al SUA, este așteptat să vină la Kiev și, pe durata acestei vizite, va putea aborda problema acordării unui ajutor letal pentru Ucraina. "Deși ne menținem angajamentul să rezolvăm criza pe căi diplomatice, noi studiem și alte variante care vor crea condițiile pentru reglementarea crizei pe calea negocierilor", a spus Bernadette Meehan, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, citată de ziarul american. După cum precizează ziarul, în prezent, SUA livrează Ucrainei ajutoare neletale: veste anti-glonț, dispozitive de ochire pe timp de noapte, echipamente de comunicații, echipamente de geniu și medicamente.

«New York Times» notează: "Oficialii americani recunosc că Rusia a încălcat acordurile la care s-a ajuns la Minsk, în septembrie." Făcând trimitere la oficiali din Occident, ziarul mai remarcă apoi că, "în ultimele săptămâni, Rusia a livrat o mare cantitate de arme pentru a-i ajuta pe separatiștii din estul Ucrainei, inclusiv tancuri T-80 și Т-27, lansatoare de rachete multiple, artilerie și transportoare blindate".
În noiembrie anul trecut, Alexandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, a menționat că livrarea de arme letale din SUA pentru armata Ucrainei poate provoca destabilizarea situației din regiunea de conflict", scrie «Deutsche Welle».

Traducerea: Viorel Patrichi

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău